Shanghai får världens snabbaste hiss

2011-09-30 10:31  

Shanghai Tower får i höst tre hissar som sätter fartrekord och en akuthiss som sätter längdrekord.

Shanghai Tower kommer med 632 meter att bli Kinas högsta byggnad. I huset ska 106 hissar installeras, varav flera sätter olika typer av rekord.

Tre hissar blir världens snabbaste med en hastighet av 1080 meter per minut (18 m/s eller 64,8 km/h). De tar passagerare från entréplan 2 till utsiktsplanet på 119e våningen på 55 sekunder.

Det nuvarande fartrekordet har hissar i Taipei med hastigheten 1010 meter per minut.

Shanghai Tower får dessutom världens längsta hisschakt med 578,5 meter. I den ska en akuthiss färdas mellan entréplan 3 och 121a våningen.

Världens snabbaste tvåvåningshissar kommer att åka mellan bottenvåningen och hotellobbyn på 101a våningen. De går med hastigheten 10 meter per sekund.

Japanska Mitsubishi Electric har fått kontraktet och börjar installera hissarna i höst. De förses med utrustning för att reducera tryckskillnaden vid färden för att minska obehagskänslor hos de åkande. Bygget ställer höga krav på att reducera vibrationer och ljud. Keramiska bromsar används för att klara de höga temperaturer som uppstår när de upp till 30 ton tunga hissarna bromsas in.

Shanghai Tower ska vara klart 2014 och blir då Kinas högsta byggnad. Byggnaden kommer att inrymma kontor, affärer, utställnings- och kongresshallar samt restauranger och hotell.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hiss Höghus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer