Saudi tar rekordet

2013-04-19 06:55  

Bygget av Kingdom Tower, som ska bli världens högsta byggnad, har startat. Grundläggningen blir komplicerad och kommer att kräva 270 borrpålar.

Det är prinsen och miljardären Alwaleed bin Talal i Saudiarabien som har lanserat planerna på världens högsta byggnad. Exakt hur högt tornet ska bli är höljt i dunkel, men på byggherrens hemsida anges ”över 1 000 meter”. Det innebär att tornet kommer att slå den nuvarande högsta byggnaden, Burj Khalifa, med minst 172 meter.

Uppdraget att bygga tornet har gått till bin Ladin-gruppen, som uppges ha grundats av Usama bin Ladins far. Men nu har också flera andra kontrakt delats ut. Bland annat har brittiska EC Harris och Mace fått uppdraget att projektleda bygget, och tyska Bauergruppen har utsetts till grund-entreprenör.

Markförhållandena på platsen i norra Jeddah är svåra. Ned till 50 meter finns det korall med många håligheter, vilket kan leda till stor överanvändning av betong. Från 50 till 100 meters djup består marken av olika lager av sand, grus och sandsten. Där kan man stöta på mycket lösa lager som kan orsaka problem i grundläggningen.

Bauer kommer att använda sig av 270 borrpålar, med en diameter mellan 1,5 och 1,8 meter, ner till 110 meters djup för grundläggningen. Provborrningar har pågått under mars och i april räknar man med att gjuta de första borrpålarna för att testa metod och utrustning.

Som mest kommer Bauer att ha ungefär 70 personer i arbete på platsen.

– Det finns flera kulturella skillnader men särskilt bönetiden fem gånger om dagen tar ett tag att vänja sig vid, säger Harald Heinzelmann som leder projektet i Jeddah.

Tornbygget väntas ta cirka fem år och kosta nära åtta miljarder kronor.

Men kanske blir det en kapplöpning mot molnen. Azerbajdzjan har nämligen meddelat att de planerar ett torn, the Azerbaijan Tower, som ska bli 1 050 meter högt, och beräknas liksom Kingdom Tower stå färdigt 2018.

Pris: 7,7 miljarder

Foten byggs i form av en treklöver och byggnaden ges en sluttande utsida för att minska vindlaster. Vindtunneltester vid Burj Khalifa har visat att den sluttande utsidan är mer effektiv men något dyrare än Khalifas trappstegslika fasad.

Arkitekten liknar tornets strömliknande form med en ung ökenväxt som spirar upp med hopvikta blad.

Kostnad: 7,7 miljarder kronor.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer