Så tar man det kallt i kylan

2010-02-01 07:30  

Bernt Mikaelsson har gjort 35 vintrar på byggarbetsplatser runt om i Sverige. Han vet hur man gör för att slippa frysa och delar gärna med sig av sina tips.

Just nu är Bernt Mikaelsson med och bygger ett nytt vattenkraftverk i Abelsvattnets östra strand några mil från Tärnaby i Lapplandsfjällen.

Där har det stundtals varit kallare än 30 grader denna vinter när polarkylan hållit Sverige i ett järngrepp.

Läs reportaget om de iskalla byggjobbarna i tidningen Byggvärlden.

Lär av deras tips i faktarutan här nedan.

Så undviker du att frysa

Varmt på händerna- Använd tunna vantar i till exempel lammull under de yttre handskarna. Tumhandskar är varmare än fingerhandskar.

Klä dig i flera lager– understället ska hålla huden torr och varm, mellanskiktet isolerar mot kylan utifrån och ytterskiktet ska skydda mot vind, regn och snö. Ta av dig om du svettas!

Mössa – du kan förlora mer än 50 procent av kroppens värme om huvudet är oskyddat. Om du bär skyddshjälm kan det behövas särskilda hjälmunderlägg för att förbättra isoleringen.

Vindskydd– använd skärmar eller kurer som skydd mot vind, regn och snö.

Klä dig varmt, men lätt – tunga och bylsiga kläder gör att arbetet blir svårare och tyngre, eftersom kroppen får jobba mer när du rör dig.

Undvik att ta i kalla material och verktyg– beröring av exempelvis kalla metalldelar kan snabbt leda till köldskada inom några sekunder om temperaturen är under noll.

Varmt på fötterna– Vinterskor ska vara rymliga, helst en eller två storlekar större än sommarskor. Inner- och yttersulorna ska isolera bra mot kyla. Kombinera en tunn strumpa med en grövre socka.

Stå inte på kallt underlag– Står du länge i kyla på exempelvis betong eller metall kan du bli rejält nerkyld om fötterna.

Fimpa– Rökning försämrar blodcirkulationen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer