Så ska asbestfusket stoppas

2010-12-07 09:46  
Rolf Ählberg

Över hälften av alla asbestsaneringar är olagliga och utförs av oseriösa företagare. Nu införs ett nytt system för att få stopp på det farliga fusket.

<p>Det är inte bara de som river asbest som utsätts för livsfara. </p> <p>- Gör man inte rätt, kan de farliga asbestfibrerna spridas i huset. De boende riskerar att inandas asbest. Dammet kan ligga kvar i flera år, säger Bengt Christensson, yrkeshygieniker och arbetsmiljöexpert på Svenska Miljöinstitutet IVL.</p> <p>Renoveringsvågen innebär att det rivs i tonvis med gammal asbest på ett hälsovådligt sätt. Ofta av okunnighet. Men en avsevärd del, upp emot hälften enligt seriösa saneringsfirmor, är direkt fusk.</p> <p>IVL arbetar tillsammans med Sveriges Byggindustrier, riv- och saneringsentreprenörernas branschorganisation och Byggnadsarbetarförbundet på att ta fram ett förslag till upphandlingsavtal. I dag är det ofta enbart lägsta pris som gäller. Kontrollfunktionerna i avtalet ska förhoppningsvis skrämma bort oseriösa aktörer. Kraven gör det också enklare för beställaren att kontrollera att saneringen är riktigt gjord. Nästa år ska det nya avtalsförslaget vara klart. </p> <p>För att få riva asbest måste man söka tillstånd hos Arbetsmiljöverket. De senaste fem åren har antalet ansökningar ökat från 6 600 till 11 000, men Jan Swedberg, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverkets Göteborgsdistrikt, säger att det finns en stor svartzon som går dem förbi. </p> <p>- När asbest var som mest aktuellt var byggbranschen upp-daterad. Nu verkar kunskapen till stora delar ha försvunnit.</p> <p>En som konstaterar detta med ilska och bedrövelse är Rolf Ählberg. Han var ny, stridbar arbetsmiljöombudsman på Metall och den som tillsammans med LO-läkaren Anders Englund slog larm i tidningen Metallarbetaren och drog i gång kampen mot asbest på 1970-talet.</p> <p>- Vi var första landet i världen med förbud mot nyanvändning av asbest. Det skedde inte utan strider, motståndare var såväl industrin som tjänstemän på dåvarande arbetarskyddsmyndigheten liksom ledande yrkesmedicinare med fina titlar. Då var vi ett föregångsland, massor av utländska besökare ville lära sig hur vi hanterade asbesten, säger Rolf Ählberg. </p> <p>- I dag ser det ut vara rena anarkin, när det gäller att sanera gammal asbest.</p>

Läs fortsättningen på Arbetarskydds hemsida.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer