Rustad Panamakanal betydligt dyrare

2015-01-20 10:52  
Konstruktionselement för bygget förs på plats. Foto: Canal de Panama

Kostnaderna för att rusta upp Panamakanalen skjuter i höjden och tidsschemat har redan spruckit.

Budgeten för kanalrenoveringen har spruckit och konsortiet som utför arbetet, Gupc, behöver närmare 20 miljarder kronor mer än vad som ursprungligen kalkylerades med.

Man hade för upprustningsprojektet räknat med kostnader kring totalt 40 miljarder kronor.

Hela projektet har plågats av strejker och strider kring kostnaderna. Hela projektet är därför kraftigt försenat. Arbetena inleddes 2007 och enligt ursprungsplanen skulle den upprustade kanalen ha invigts förra året. Nu siktar man på att vara klar först 2016.

I arbetet har ingått att bredda kanalen för att ge plats åt större containerfartyg. Ett tredje slussystem har byggts för att klara uppgiften.

Kanalen stod klar 1914 och har sedan dess varit en viktig förbindelse mellan Stilla havet och Atlanten där sjöfarten tidigare tvingades gå runt Kap Horn vid Sydamerikas södra spets.

Ett konkurrerande kanalbygge i Nicaragua har inletts av ett kinesiskt byggföretag. Enligt kineserna ska den nya kanalen vara klar om fem år. Det bygget beräknas kosta närmare 400 miljarder kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer