Rovfågelbild meningslös mot fågeldöd

2012-09-14 11:15  

Bilder av rovfåglar som klistras upp på fönster och genomskinliga vindskydd är verkningslösa mot fågeldöd. Här är mönstren som ger effekt.

Stora glasytor i byggnader och vind- och bullerskydd ger ljusa och luftiga miljöer. Men är samtidigt en dödsfälla för fåglar som inte uppfattar hindret, utan slår ihjäl sig vid kollisionen med de transparenta ytorna.

Speciellt förrädiska är glas som speglar naturen, liksom glasade hörn i byggnader.

De sedan några år populära dekalerna av rovfåglar som ibland klistras upp på glasytorna är i stort sett verkningslösa, visar österrikisk forskning. Dekalerna klistrar på alldeles för stora avstånd från varandra, och uppfattas inte av fåglarna.

I en broschyr som nyligen publicerats av den tyska naturskyddsmyndigheten ges mängder av tips på hur mönster kan läggas på glasytor för att minska eller helt hindra fåglar att kollidera och dö mitt framför ögat på betraktaren.

Ett tips är att tillämpa "handflatsregeln", som går ut på att ingen genomskinlig glasyta ska vara större än en handflata.

Otaliga exempel på punktformiga, vertikala eller horisontella mönster redovisas i broschyren. Mönstren kan många gånger göras så diskreta att de knappt märks men ändå blir verkningsfulla, exempelvis vid skolor eller restauranger.

Ladda ner broschyren här - OBS tysk text

Håkan Abrahamson

Mer om: Bygg Fågeldöd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer