Röstresultat hotar byggen i Göteborg

2014-09-18 11:52  

Folkomröstningen i Göteborg gav ett nej till trängselskatt. Pengarna skulle finansiera flera infrastruktursatsningar så nu är läget för byggprojekten högst oklart.

I söndags röstade göteborgarna nej till trängselskatten. Nära 57 procent vill inte ha skatten, som har varit på plats i staden sedan förra året.

Tanken med trängselskatten var inte bara att minska trängseln och förbättra miljön utan också att delfinansiera det så kallade västsvenska paketet, som innebär flera infrastruktursatsningar. Paketet omfattar Västlänken, som är en sex kilometer lång pendeltågstunnel under centrala Göteborg, Marieholmstunneln för vägtrafik samt Hisingsbron över Götaälv, för att ersätta Götaälvbron som är i så dåligt skick att den ska rivas.

Paketet är ett avtal mellan staten, Göteborgs stad, Göteborgsregionen, Region Halland och Västra Götalandsregionen.

Om trängselskattepengarna inte bidrar till bygget av västsvenska paketet så fattas 14 miljarder kronor, rapporterar Göteborgs-Posten.

Samtliga parter som har ingått avtal om det västsvenska paketet uppger till Göteborgs-Posten att de inte är beredda att skjuta till de pengar som trängselskatten skulle ha stått för.

Samtidigt var folkomröstningen bara rådgivande och trängselskatten kan endast upphävas genom riksdagsbeslut.

Redan före valet var Socialdemokraterna och Moderaterna överens om att ett nej i folkomröstningen inte skulle hota infrastrukturprojektet, skriver Göteborgs-Posten. Men efter folkomröstningen överväger Moderaterna en annan form av finansiering, rapporterar Göteborgs-Tidningen.

Johan Nyhus (S), kommunalråd med ansvar för trafikfrågor i Göteborg, säger till Göteborgs-Posten att kommunen nu måste ta en diskussion med övriga parter i paketet om finansieringen:

- Vi har hela valrörelsen varit väldigt tydliga med att vi inte kan avgöra frågan själv. Nu ska vi bilda majoritet i Göteborg. Även de andra parterna, regionerna och riksdag, måste bilda majoritet. Nu går det före. När det är gjort får vi sätta oss ner och ha ett resonemang om hur vi kan gå vidare.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer