Rostiga spikar kvalitetsmiss för Skanska

2009-02-05 10:54  

Spikarna rostar och Skanska tvingas bygga om fasadernas träpaneler på ett 60-tal nybyggda radhus i Mölndal. Ett "onödigt" jobb som kommer att kostat åtskilliga miljoner.

När Skanska för ett par år sedan byggde ett 60-tal radhus i Eklanda, Mölndal, spikade man träpanelerna med en spik som var dåligt ytbehandlad. Den rostade.

– Vi har aldrig varit med om något liknande och måste nu hitta metoder förför att komma tillrätta med problemet, säger Skanska Hems regionchef Martin Svahn i Göteborgsposten.

De rostiga spikarna fick byggföretaget att koppla in SP, Sveriges provnings- och forskningsinstitut – som nu rekommenderar Skanska att:

Ta bort hela fasaderna och göra om arbetet med en annan typ av spik.

Eller:

Måla rostskyddande specialfärg på alla spikhuvudena, förstärk med bättre spik och måla om fasaden.

De som bor i husen får själva välja metod.

– Att byta ut faserna är ett omfattande och störande arbete. Rostskyddsbehandling med ommålning går snabbare. Och det som väljer det alternativet får en extra fasadmålning om sju år, säger Martin Björk i GP.

Hans Dahlquist

Mer om: Bygg Korrosion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer