Ritfel vid bygge riskerar hamna utanför nålsögat

2012-12-12 10:57  
Gunnar Lundmark Foto: Scanpix

Missar på ritbordet är en vanlig orsak till byggfel. Bostadsministern ser de kontrollansvariga som lösningen på problemet. Men nu visar det sig att de främst ska granska kontrollen av utförandet, inte projekteringen.

I slutet av maj rasade ett hus som var under uppbyggnad i Ystad. Som tur var inträffade raset under natten, annars kunde flera byggnadsarbetare ha omkommit.

Händelsen fick nyligen fyra professorer vid tekniska universitet och högskolor att gå ut i ett debattinlägg och kräva oberoende teknisk granskning i offentlig regi av byggandet i Sverige.

Bostadsminister Stefan Attefall (Kd) menar emellertid att den nya plan- och bygglagen kommer att råda bot på problemen.

-Lagstiftningen är numera mycket tydlig när det gäller ansvarsförhållandena för kontroll. Kraven har skärpts på kontrollansvariga och deras roll har fått större betydelse, säger bostadsminister Stefan Attefall i en intervju i Byggindustrin.

Men i Boverkets tolkning av lagstiftningen framgår att de kontrollansvariga i första hand ska granska att kontroller har utförts på själva utförandet ute på byggarbetsplatsen, inte att projekteringen har gjorts på rätt sätt. Det har fått Kontrollansvarigas riksförbund, KARF, att reagera.

-Vi har diskuterat det här mycket inom vår styrelse. Vi är väldigt eniga om att projektören måste kontrolleras också. Väldigt ofta hittar man fel på projekteringssidan, säger Jan Wikström, vice ordförande i KARF.

SP:s utredning om takrasen från vintrarna 2009/2010 och 2010/2011 kom fram till att dimensioneringsfel var den vanligaste orsaken till att byggnaderna kollapsade. SP pekade i sin rapport på att dimensioneringskontroll inte hade utförts på flera av byggnaderna, trots att det är ett krav i Boverkets konstruktionsregler.

Enligt plan- och bygglagen ska den kontrollansvarige vara självständig i förhållande till den som utför den åtgärd som ska kontrolleras. I ett nyhetsbrev skriver Boverket att uttrycket utför en åtgärd inte avser projekteringen.

Med den formuleringen tycker Jan Wikström att det finns en risk att det slarvas med kontrollen av projekteringen.

-Detta är en signal som är förödande. Det är som att säga att projekteringen inte behöver kontrolleras, säger han.

Även Sveriges Byggingenjörers riksförbund har påpekat att den kontrollansvarige bör granska projekteringen.

Men Nikolaj Tolstoy, utvecklingsledare på Boverket, menar att granskningen av att även projekteringen har kontrollerats ska göras i det tekniska samrådet av byggnadsinspektören.

Finns det en risk att det blir en sämre kontroll av projekteringen?

-Nej det ska det inte bli. Men vi får följa det här noga, säger Nikolaj Tolstoy.

Kontrollansvariga

Enligt den nya plan- och bygglagen krävs en certifierad kontrollansvarig för normalstora byggprojekt. Den kontrollansvariga ska se till så att bygget uppfyller alla krav i lagstiftningen. De kontrollansvariga ersätter de tidigare kvalitetsansvariga.

Linda Nohrstedt

Mer om: Boverket Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer