Ringar i rad spar stål i armeringen

2011-05-12 08:12  

Hälften så mycket stål, men armeringen blir minst lika stark ändå. En ny svensk ringstruktur spar tid och pengar på bygget.

Nystartade Svensk Cellarmering Fabrik i Kalix utvecklar en helt ny typ av armering för betong, asfalt eller andra material. Tekniken kallas cellarmering och består av rader av sammanlänkade ringar som byggs ihop i önskad form.

- Cirkeln är den starkaste geometriska figur som finns. Med vår metod kan man mer än halvera mängden stål och ändå få samma hållfasthet, säger medgrundaren och innovatören Johan Persson.

Mindre stål ger en miljövinst och sänker såväl kostnad som vikt. En annan fördel är att länkstrukturen ökar armeringens seghet. Det gör att man kan använda höghållfast stål, som ger större lastförmåga men som brukar vara för sprött för armeringar.

Dessutom minskar arbetskostnaden. Man slipper kapa och böja till armeringsjärn, och arbetet med att bygga gjutformar förenklas eftersom cellarmeringen hjälper till att ta upp trycket från betongen innan den härdat. Tanken är att cellarmeringen ska levereras i färdiga sektioner som kunden bygger ihop ungefär som ett lego för att skräddarsy armeringen till den konstruktion som ska förstärkas.

Många fördelar alltså, men Johan Persson räknar inte med att den patentsökta tekniken ska få en promenadseger på marknaden.

- Byggbranschen är konservativ. Traditionellt kastar man in mer stål när man vill öka hållfastheten och det är en utmaning att bryta den vanan, säger han.

Därför vänder företaget sig i ett första skede till prefab-fabriker som exempelvis tillverkar betongslipers, -pålar och lättbetong. Samtidigt planerar företaget att starta en fabrik för tillverkning i mindre skala i Töre utanför Kalix. Då måste man först lyckas ta in kapital.

I framtiden ser Johan Persson alla möjliga tillämpningar för cellarmering. Helggjutna betongvägar, jordbävningssäkra hus till rimlig kostnad, däck och skumplast till exempel.

Se armeringen utsättas för tuffa tester

Vann Venture Cup Nord

Cellarmering vann i början av maj regionfinalen i Venture Cup Nord och belönades med 50 000 kronor. Andrapriset gick till Ontop från Sundsvall som utvecklar ett topografiskt mätsystem som övervakar kvalitet på pappersytor. På tredjeplats kom MD Biomedical i Umeå som utvecklar en mikrodialyskateter som placeras utanpå organ.

Slutfinalen i den rikstäckande entreprenörstävlingen Venture Cup avgörs i Stockholm i början av juni.

Charlotta von Schultz

Mer om: Stål Betong

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer