Renoveringsplaner saknas för 200 000 lägenheter

2014-06-26 10:37  
David Johnsson. Foto: Anna Hållams

Nära en miljon bostäder i miljonprogrammet behöver renoveras. Men för 200 000 av dessa har fastighetsägarna inga planer på upprustning. Det framgår av en ny rapport.

På uppdrag av Trä- och möbelföretagen har Prognoscentret genomfört en studie bland ägare av miljonprogramsfastigheter. Resultaten visar att 264 000 lägenheter hittills har rustats, men ytterligare 471 000 bostäder har behov av renovering.

I dagsläget har fastighetsägarna planer för att rusta 266 000 av dessa inom de närmaste fem åren. Men för 205 000 lägenheter finns inga sådana planer.

- Siffrorna från svenska fastighetsägare visar att upprustningen av beståndet från 1960- och 1970-talen har kommit igång, men att väldigt mycket återstår. Nästan en halv miljon lägenheter behöver renoveras – men värdarna planerar för mindre än hälften av det. Vi ser en renoveringsskuld byggas upp, säger David Johnsson, vd för Trä- och möbelföretagen, i ett pressmeddelande.

Störst andel lägenheter med renoveringsbehov har privata fastighetsägare i större städer. Där behöver 72 procent av beståndet rustas upp, enligt undersökningen.

Prognoscentret bedömer att den totala kostnaden för att renovera miljonprogrammet är 214 miljarder kronor. I den summan ingår inte kostnader för sociala renoveringar, kapitalkostnader och moms.

Renoveringen av de 205 000 lägenheterna som i dag inte omfattas av några upprustningsplaner bedöms kosta 87 miljarder kronor.

Ungefär 90 procent av företagen som deltog i undersökningen säger att det krävs starkare ekonomiska drivkrafter för att renoveringar ska genomföras, antingen genom sänkta kostnader eller ökade intäkter. Knappa 60 procent anser att det krävs statliga subventioner för att miljonprogrammet ska kunna rustas till nybyggnadsskick. Det är en synpunkt som tidigare även har framförts på Ny Tekniks debattsida.

Prognoscentrets undersökning bygger på intervjuer med 119 fastighetsägare, både privata och offentliga, i Sverige. Bolagen äger totalt 110 000 bostäder byggda under rekordåren 1960-1975.

Linda Nohrstedt

Mer om: miljonprogram

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer