Rekordstort växthus i Kina

2013-08-24 07:30  

Kina har växtvärk. Inte bara vad gäller befolkningen. Just nu uppförs världens största växthus i Tianjin.

UPPDATERAD. Varför nöja dig med det friggebodsstora växthuset när du kan uppföra en byggnad på cirka två miljoner kvadratmeter? Just nu byggs världens största växthus i mångmiljonstaden Tianjin. Projektet heter Tianjin Binhai International Flower Science & Technology Park och här ska krukväxter odlas innan de skeppas vidare till den närbelägna hamnen eller flygplatsen.

– Projektet är lite av en show-off. Det handlar om att vara störst, också inför omvärlden, säger Anne Ludvigson, vd på det Kinna-baserade företaget Ludvig Svensson, som levererar sex miljoner kvadratmeter energiväv till rekordbygget.

Klimatväven, som består av garnmaskor som binder samman remsor av plast och aluminiumfolie, ska hjälpa till att spara energi i byggnaden.

– Man kan spara upp till 50 procent energi genom plastfilmerna, som reflekterar bort den kalla strålningen, och håller kvar värmen i huset, säger Anne Ludvigson.

Byggprojektet, som beräknas ta åtta år, är uppdelat på fyra etapper. Den första är klar och nu börjar den andra. När växthuset står klart kommer det att värmas upp av varma källor i området.

Att Kina nu uppför världens största växthus betyder dock inte att Kina är den största marknaden för den här typen av växthus.

– Det här huset byggs för lyxkonsumtion. De flesta växthusen i Kina är mindre och där produceras grönsaker, säger Hans Andersson, utvecklingschef på Ludvig Svensson, och tillägger:

– All ny växthusteknik föds i Nederländerna. Man vill ha högt i tak, lite stål och datorer styr allt från luftfuktighet till gardinernas rörelser.

3 till stora växthus

Växthuset i Tianjin må bli störst, men det finns redan en rad spektakulära växthus i världen.

Eden Project. Enorma bubbelformade växthus i Storbritannien som täcker ett gammalt kaolinitbrott. Här är cirka en miljon växter planterade och hela Towern skulle kunna få plats i byggnaden.

Gardens by the Bay. Det här växthusprojektet i Singapore slog upp sina dörrar 2012. Projektet består av ett flertal sfäriska byggnader.

Plantagon. I Linköping togs tidigare i år det första symboliska spadtaget för det vertikala växthuset Plantagon. Det ska bli ett 54 meter högt tolvvåningshus där ena sidan rymmer kontor, och den andra ett växthus.

Ludvig Svensson förklarar vad de menar med ”kall strålning”

Vad vi gör är att vi med olika material minskar utstrålningen från plantorna. Dels använder vi material med låg emission ( aluminium laminat) vilket  minskar IR utstrålningen med dessa hindrar ju även synligt ljus, och vill man spara energi dagtid så använder vi polymerer som är transparenta men absorberar IR strålning. Detta gör att plantorna har ett strålningsutbyte med väven istället för med glaset som ha en lägre temperatur än väven.

/Hans Andersson, teknisk chef på Ludvig Svensson

Stefan Nordberg

Mer om: Energi Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer