Regeringen vill ha fyrspår mellan Stockholm och Uppsala

2018-05-31 11:54  
Uppsala Centralstation Foto: Annika af Klercker / TT

Som en del i den nationella planen för investeringar i infrastruktur vill regeringen att hela järnvägssträckan mellan Stockholm och Uppsala ska byggas ut till fyra spår.

Den sträcka det gäller, där det ännu är dubbelspår, är 23 kilometer från länsgränsen mellan Stockholm och Uppsala till Uppsala central. I projektet ingår också två nya stationer, i Bergsbrunna i södra Uppsala samt Alsike norr om Knivsta. Bygget ska inledas 2024 och pågå i drygt fem år. Det beräknas kosta 2,4 miljarder.

– Det här är mycket behövligt, inte minst för alla arbetspendlare, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff på tåget från Stockholm till Uppsala, där regeringen i dag har förlagt sitt sammanträde.

Investeringen innebär en ökad kapacitet som ger möjligheter att, enligt Trafikverket, bygga mellan 50.000 och 100.000 bostäder i området.

Den nationella planen ska, enligt statsministern, presenteras i sin helhet inom kort.

Mer om: Infrastruktur

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer