Regeringen skärper bisfenol-regler

2012-04-13 07:30  
Regeringen har också gett Kemikalieinspektionen i uppdrag att utreda ett förbud mot användning av bisfenol A i kvitton och biljetter, samt att kartlägga användningen i leksaker och barnartikla Foto: Jörgen Appelgren

Bisfenol A förbjuds i barnmatsburkar. Det beslutade regeringen under torsdagen. Men regeringen fick snabbt kritik för att inte göra tillräckligt för att skydda små barn.

Förra året konstaterade Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket att det råder en osäkerhet kring vad som är en säker nivå för exponering av det hormonstörande ämnet bisfenol A.

Nu har regeringen beslutat att förbjuda användningen av bisfenol A i förpackningar till livsmedel avsedda för barn under tre år. I praktiken innebär det att man inte får använda bisfenol A i locken till barnmatsburkar. Men enligt Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket är redan barnmaten på den svenska marknaden förpackad i bisfenolfria burkar.

Regeringen har också gett Kemikalieinspektionen i uppdrag att utreda ett förbud mot användning av bisfenol A i kvitton och biljetter, samt att kartlägga användningen i leksaker och barnartiklar.

- Föräldrar ska kunna känna sig trygga med de varor som barnen kommer i kontakt med i sin vardag. Av försiktighetsskäl agerar vi nu inom samtliga av de områden som myndigheterna bedömt vara av betydelse för små barns exponering, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala universitet, tycker emellertid att regeringens åtgärder är för svaga.

- Barnen börjar mycket snart äta den övriga familjens mat. De flesta köper mat i konservburkar och glasburkar vars insida kan ha bisfenol. Då skyddas likväl inte de små barnen, säger hon till Ekot.

Bisfenol A förekommer också i epoxiplast som ofta används vid relining av vattenrör. Nu vill regeringen att tre myndigheter, Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket, ska kartlägga hur användningen av bisfenol A ser ut vid relining och hur ämnet kan röra sig.

Relining innebär att rör invändigt beläggs med en plastmassa som sedan härdas på plats. Oftast används epoxiplast, som innehåller bisfenol A. Svenskt Vatten och Sveriges Byggindustrier har tidigare varnat för att använda metoden med epoxiplast på grund av riskerna med bisfenol A. Men enligt regeringen har det hittills inte påvisats någon bisfenol A från renoverade rör.

Sveriges Byggindustrier reagerade positivt på regeringens besked att bisfenol-användningen vid relining ska utredas.

- Jag hoppas att utredningen kommer att ge bättre information om materialet i dricksvattenrör och dess användning, säger Danielle Freilich, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt