Regeringen håller pressträff om cementtillverkningen i Slite

2021-08-10 13:40  
Cementas fabrik i Slite på Gotland. Arkivbild Foto: Karl Melander/TT

Näringsminister Ibrahim Baylan och miljö- och klimatminister Per Bolund har kallat till pressträff i eftermiddag med anledning av situationen kring cementtillverkningen i Slite på Gotland.

Beskedet kommer sedan Cementas kalkstensbrytning i Slite ställts inför hotet om tvärstopp redan i oktober, sedan Mark- och miljööverdomstolen i början av juli avslog en ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för verksamheten.

Domstolen avvisade ansökan med motiveringen att Cementas miljökonsekvensbeskrivning var undermålig.

Läs mer: Här är grunden till cementkrisen: "Har räknat fel"

Effekterna av domstolsbeslutet kan enligt branschföreningen Byggföretagen bli stora då cirka 75 procent av den cement som används i svensk samhällsbyggnad kommer från Slite.

Cementa – som lämnade in ansökan om förlängt och utvidgat tillstånd för fyra år sedan – har begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen (HD) för att häva överdomstolens beslut och därmed kunna fortsätta verksamheten. Enligt Cementa var överdomstolens handläggning av ärendet felaktig och rättsligt tveksam. Men det är ännu oklart om HD, som beslutat att inte ge målet förtur, ens kommer att ta upp fallet.

Läs mer: Professor om cementkrisen: ”20 procent kan sparas om alla sänker tempot”

Den digitala pressträffen ska inledas klockan 15.

Mer om: Cementa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer