Protester mot stoppad Förbifart

2014-10-29 13:22  

Folkpartiet hävdar att stoppet av Förbifart Stockholm kommer att kosta skattebetalarna 700 miljoner kronor.

Den nya regeringen beslutade i förra veckan att frysa bygget av Förbifart Stockholm fram till den 1 maj 2015. Under tisdagen meddelade därför Trafikverket att byggprojektet avstannar.

Fram till våren 2015 kommer Trafikverket endast att utföra sådant arbete som handlar om att undanröja säkerhetsrisker eller om att söka tillstånd. Allt arbete i fält avbryts.

Protesterna låter inte vänta på sig. Folkpartiet i Stockholm hävdar att byggstoppet beräknas kosta 700 miljoner kronor.

- Att Förbifarten skjuts upp kostar skattebetalarna fyra miljoner kronor om dagen. Det är lika mycket som nettokostnaden för hela Stockholms stads trafiknämnd, ett högt pris att betala för regeringens oenighet, säger Lotta Edholm (Fp), oppositionsborgarråd i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Hon tycker att det är oansvarigt av regeringen att skjuta upp bygget och skicka notan till skattebetalarna och påpekar att 88 procent av väljarna i Stockholms län röstade på partier som vill bygga Förbifarten.

Även Moderaterna protesterar mot beslutet. Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd, anser att det underminerar utsikterna för en hållbar tillväxt.

- Detta är ett i raden av beslut som fattas utan analys för ekonomi eller Stockholmsregionens utveckling och framtid. Tillsammans med besluten att stoppa Slussen och lägga ned Bromma flygplats skjuter den nya majoriteten viktiga framtidsinvesteringar på framtiden med utredningar och kompromisser som skapar osäkerhet och negativa effekter för tillväxten under lång tid framöver, säger hon i ett pressmeddelande.

Även Stockholms Handelskammare tycker att Förbifart Stockholm är en viktig tillväxtfråga för Stockholmsregionen och menar att vägen behövs för att avlasta Essingeleden och klara kapaciteten i trafiksystemen.

Handelskammaren beräknar den samhällsekonomiska förlusten till minst två miljarder om Förbifarten försenas i ett år.

- Stockholmarna har varken tid eller råd att vänta på Förbifarten. Det behövs ny kollektivtrafik och nya vägar. Om Förbifarten inte byggs kommer trafikinfarkten att förvärras och det drabbar stockholmarna. Detta är inte ansvarsfull politik, säger Anna Wersäll, näringspolitisk expert vid Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer