Professor varnar för rasrisk i miljonprogrammet

2014-10-27 11:42  
8 000 miljonprogramshus som är elementbyggda är inte är säkrade mot ras, menar professor. Huset på bilden ska enbart ses som en illustration till artikeln. Foto: TT

Omkring en halv miljon människor bor i miljonprogramshus där riskerna för ras är stora, hävdar KTH-professorn Bo G Hellers.

Han framför sin varning dels på debattplats i tidningen Byggindustrin, dels på nyhetsplats i samma tidning. Han menar att omkring 8 000 miljonprogramshus som är elementbyggda inte är säkrade mot fortskridande ras.

Under miljonprogramsåren travades i vissa fall elementen ovanpå varandra utan att förankras i fogarna, eftersom man ansåg att tyngden och friktionen mellan elementen räckte. Inte heller behövdes någon förstärkning enligt dåtidens byggregler.

Men några olyckor i början på 1970-talet visade byggteknikens svagheter. En lokal skada, till exempel på grund av påkörning av ett fordon, kunde sprida sig till hela strukturen och leda till ras. 1975 infördes därför krav på dimensionering mot fortskridande ras.

Bo G Hellers, professor emeritus i konstruktionslära vid KTH, anser att de gamla miljonprogramshusen som inte har dimensionerats mot fortskridande ras bör åtgärdas med förstärkningar i elementfogarna.

Men enligt Boverket finns det inte lagstöd för att ställa retroaktiva krav på byggnader. Krav på att en byggnad ska kunna stå emot fortskridande ras ställs först i samband med större ombyggnader.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: miljonprogram

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer