Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

Problemfasader tas upp i Högsta domstolen

2014-01-23 14:38  

De fuktdrabbade villorna i skånska Svedala, som har byggts med enstegstätade fasader, blir en fråga för Högsta domstolen. Prövningstillstånd meddelades under torsdagen.

Målet handlar om ett 30-tal hus i Svedala som har byggts av Myresjöhus. Saken som ska prövas är om fel fanns i entreprenaden på grund av att byggföretaget valde konstruktionen med enstegstätade fasader.

När husägarna upptäckte att de hade höga halter av fukt i väggarna stämde de Myresjöhus. De fick rätt i Eksjö tingsrätt, som bestämde att Myresjöhus skulle betala husägarna för ombyggnaderna.

Men tingsrättens dom ändrades av Göta hovrätt, som menade att Myresjöhus inte kunde veta att metoden var riskfylld eftersom husen byggdes innan Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, hade slagit larm om konstruktionen.

Nu har husägarna hjälp av Konsumentverket, som bistår med advokathjälp.  Konsumentombudsman Gunnar Larsson välkomnar beskedet om prövningstillstånd i Högsta domstolen:

– Frågan har ett stort principvärde och det är därför jag vill se ett avgörande i högsta instans. Kan verkligen en entreprenör ducka för allt ansvar när byggtekniken som använts uppenbarligen är helt undermålig. Det är det vi nu hoppas få ett svar på, säger Gunnar Larsson i ett pressmeddelande.

Även Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund, gläds över prövningstillståndet:

– Det är oerhört viktigt att Högsta domstolen prövar frågan eftersom det är så många villaägare som har drabbats av enstegstätade fasader och eftersom det rör sig om stora belopp i reparationskostnader. Det här målet handlar ju faktiskt om Sveriges största byggskandal någonsin, säger han.

Högsta domstolens avgörande kommer att bli prejudicerande. Går domslutet husägarnas väg finns alltså möjlighet att andra husägare med liknande problem kan vända sig med skadeståndsanspråk till byggbolag och byggfelsförsäkringsbolag.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer