Plåttak från fabrik är Skanskas nya giv

2008-09-23 07:43  

Skanska ökar sitt industriella byggande med ett nytt plåttak – en modul som byggs på fabrik och bara tar två dagar att sätta ihop till färdigt tak.

Den nya modulen, av galvaniserad tunnplåt och plywooden plyfa, har börjat användas i projekt som ingår i byggkonceptet ”Moderna Hus” i Västervik, Örebro och Kristianstad.

Till ett typiskt tak på ett ”Modernt Hus” går det åt 18 moduler med måtten tio gånger 2,4 meter. Modulerna lyfts upp med kran och fästs med beslag och bultar på en stålstomme med sarg uppe på taket. Skarvarna mellan modulerna täcks sedan med takpapp och så kallad bandtäcktplåt.

Förutom att Skanska ökar effektiviseringen, spar tid, rationaliserar man bort stora delar det olycksdrabbade plåtslagarjobbet på höga höjder.

Takmodulen har utvecklats av Skanska tillsammans med ett företag i Luleå, plåttillverkaren Plannja. Ett tredje företag, plåtslagarna i Bromölla, bygger modulen i olika storlekar.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer