Planen: Portar ska skydda Göteborg mot översvämning

2015-01-07 05:30  

Göteborgs stad planerar att bygga två stora portar, ungefär fem meter höga, för att hindra staden från att översvämmas. Men det kommer att dröja innan portarna blir verklighet.

Göteborg har drabbats hårt av översvämningar de senaste tio åren. Stadens centrum ligger lågt och stigande havsnivåer utgör därför en risk i framtiden.

Enligt konsultföretaget Sweco är Göteborg den första staden i Skandinavien som planerar att bygga yttre skyddsvallar för att skydda en hel stad. Men lösningen är inte ovanlig på andra håll i världen, utan finns till exempel i St Petersburg, Rotterdam och New Orleans.

Därför har Göteborg gett konsultföretagen Sweco och Arcadis i uppdrag att göra en förstudie, med förslag på konstruktionslösning, av de två skyddsportarna. Uppdraget ska redovisas i mitten av januari.

Exakt var skyddsportarna ska placeras är ännu inte bestämt, men det lutar åt att en port ska finnas vid Älvsborgsbron och den andra vid Kungälv.

Tanken är att portarna ska stängas när tillfälliga havsnivåhöjningar väntas, till exempel i samband med storm. Tillrinnande vatten innanför de stängda portarna pumpas ut till havet.

Exakt hur portarna ska se ut är inte klart. Men de måste bli ungefär fem meter höga för att kunna stå emot havsnivåhöjningarna en bit in på 2100-talet.

- De måste klara en kontinuerlig stigning av havet men också toppen i särskilda situationer. Vi kan få en Gudrun eller Per också, säger Mats Andréasson, projektledare på Sweco.

I anslutning till porten vid Älvsborgsbron planeras även ett besökscentrum.

- Alla tycker att det här är jättehäftigt. Om det här skulle byggas är det många som vill titta på det. Där kan vi förklara funktionen, visa orsaker till klimatförändringarna och berätta historien på de här platserna. Förr i världen låg försvarsanläggningar utanför Älvsborgsporten, men i dag behöver staden försvaras mot något annat än dansken, säger Ulf Moback, landskapsarkitekt i Göteborg stad.

Portarna beräknas kosta drygt 10 miljarder att bygga. Men ännu är inga beslut fattade i kommunen. Det kommer att bli en omfattande prövning mot andra intressen och Ulf Moback tror inte att bygget skulle kunna komma igång förrän tidigast år 2050.

Kommer två skyddsportar att lösa Göteborgs översvämningsproblem?

- Inte hela, men väldigt mycket. Men det kommer att ta tid innan de är på plats, så vi kommer att vara beroende av något älvkantsskydd, säger Ulf Moback.

Ramböll har tagit fram ett antal förslag på hur älvkantsskydden kan se ut i centrala Göteborg. De handlar bland annat om höjda kajkanter och murar. Totalkostnaden för sådana åtgärder är inte framräknad, men det handlar om mellan 15 000 och 115 000 kronor per meter.

- Det projektet kommer snart i genomförandefas, men det blir olika åtgärder på olika ställen, säger Ulf Moback.

Ännu har dock inte kommunen fattat några beslut om att sådana älvkantsskydd ska byggas.

Ulf Moback är starkt kritisk till att staten inte är med och finansierar skyddsprojekt av den här typen.

- Skyddsportarna är jämförbara med ett halvstort infrastrukturprojekt, det fixar inte en kommun att ta själv. Vi har legat på staten väldigt många gånger, men den gamla regeringen var ganska kallsinnig. Den sittande regeringen förstår mer problematiken men den haltar i och med att den sitter på alliansens budget, säger han.Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer