Peab: Det skulle ha granskats externt

2014-09-17 05:27  
Niclas Brantingson. Foto: Mette Ottosson/Peab

Redan före kollapsen av Hälsans hus hade ledningen i Peab beslutat att konstruktionshandlingar ska granskas av ett externt företag. Men någon sådan granskning gjordes inte i Ystad.

Ledningens beslut handlar om ritningar av prefabricerade stål- och betongstommar i projekt där Peab är totalentreprenör. I sådana fall ska Peab begära att ett oberoende konstruktionsföretag granskar handlingarna.

Men när byggprojektet i Ystad pågick hade informationen om beslutet inte nått ut till hela koncernen, enligt Niclas Brantingson, informationschef på Peab.

Vems fel var det, ditt?

– Ja, eller chefernas. Som chef i Peab har man ett ansvar att informera om viktiga beslut, säger Niclas Brantingson.

Efter raset skyndade Peab på informationsspridningen om beslutet. Bolaget har också förtydligat vikten av att hålla uppstartsmöten där alla aktörer samlas, för att samordningen mellan olika företag ska fungera.

I SP-rapporten framgår att platschefen på Peab har sagt att man inte kan vara säker på att den som signerat ett kontrollprotokoll verkligen har sett utförandet.

Är kontrollprotokoll bara skrivbordsprodukter?

– Nej, det tycker jag inte. Man ska komma ihåg att vi bygger väldigt många fastigheter och de flesta står ju upp, säger Niclas Brantingson.

 

Läs mer: Konstruktionsfirmans vd: Ritningen kontrollerades

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer