Paviljongparaden i Shanghai - arkitekternas eldorado

2010-02-08 08:31  

Ingen paviljong är den andra lik. Drygt 70 fantasifulla byggnadsverk ska sätta världsutställningen i Shanghai på den historiska kartan. Och Sverige är med i leken.

På en yta större än Söderköping lägger nu arkitekter och byggare från hela världen sista handen vid utställningspaviljonerna på Expo 2010 i Shanghai.

- Området har förvandlats från en leråker till ett arkitektoniskt zoo på bara ett år, säger Annika Rembe, generalkommissarie i ”Kommittén för Sveriges deltagande i världsutställningen Expo 2010 i Shanghai”.

Fyrtio länder bygger sina egna paviljonger, däribland Sverige, medan övriga länder och utställare delar på ett 30-tal paviljonger som byggs av världsutställningens organisatörer.

Se hela paviljongparaden med 70 bilder här- eller bläddra i bildspelet med 41 paviljonger högst upp i denna artikel.

Största världsutställningen någonsin
Expo 2010 i Shanghai kommer att slå alla tidigare rekord.

Aldrig någonsin har en världsutställning varit så stor som den i Shanghai, både till yta, antalet deltagande länder och antalet väntade besökare – hela 70 miljoner besökare mellan första maj och sista oktober.

SvD:s Kinakorrespondent Ola Wong ställer Expo 2010 mot det stundande fotbolls-vm i Sydafrika och den indiska nationalhögtiden Kumb Mehla.

Varken köerna vid fotbolls-vm eller trängseln längs Ganges stränder kommer att vara i närheten av vad som väntar Shanghaibesökarna.

- De framstår som en söndag i Eslöv i jämförelse med Expo 2010 i Shanghai, skriver Ola Wong.

Tre miljoner besökare till svenska paviljongenEnbart till den svenska paviljongen väntas tre miljoner besökare – 16 000 om dagen.

Ett arkitektteam från konsultföretaget Sweco har ritat själva paviljongen medan konsultföretagen Springtime, Futurniture, Tengbom och Eastwei Relations står för utställningen och evenemangen.

Sweco har tidigare lämnat faktauppgifter om paviljongen och gjort en animerad film om den på hemsidan för Sweden Expo 2010.

Se den videon och andra videoklipp om svenska deltagandet här.

"Det lilla landet med de stora företagen"
Men detaljerna i den svenska utställningen och programmet under den 184 dagar långa världsutställning har blivit offentliga först nu.

Temat är ”Spirit of Innovation” och handlar om hur det lilla landet Sverige blivit landet med de stora företagen och de välkända varumärkena.

Utställningarna i fyra rum plus entréhall handlar om hur svenskarna lyckats med ekvationen ekonomisk tillväxt, social välfärd och omsorg om miljön.

70 miljoner från staten, 70 från näringslivet140 miljoner kronor går kalaset på. Notan delas lika av svenska staten och svenskt näringsliv.

Handelsminister Ewa Björling får äran att inviga paviljongen den 1 maj.

Den 9 maj blir det pompa och ståt när Sverige och Kina firar 60-årsdagen av de diplomatiska relationerna. Sverige var det första land i världen som erkände Mao-regimen.

Nationaldagen kommer att firas den 6 juni liksom Kronprinsessan Victorias bröllop den 19 juni och midsommarafton den 25 juni.

De svenska exportföretagen har för länge sedan ställt sig i kö för att boka VIP-avdelningen i paviljongen och den är nu näst intill fullbokad.

- Det finns bara drygt 40 dagar lediga, upplyser generalkommissarien Annika Rembe.

Här finns all information om den svenska paviljongen och det svenska programmet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer