Panamakanalen rustas upp

2009-04-22 14:32  

Lagom till 100-årsdagen, 2014, ska den livsviktiga pulsådern för sjöfarten, Panamakanalen, få en ansiktslyftning.

Den 94 år gamla Panamakanalen måste upprustas för att klara den ökande containerfrakten på så kallade superpanamax-skepp mellan Asien och USA:s östkust.

Projektet omfattar byggande av tre slussar i nya kanaler både vid infarten från Atlanten och Stilla havet. Flera delar av kanalen måste också breddas och göras djupare för att klara de större fartygen.

Till slussarna byggs dessutom ett bassängsystem som ska spara på vattnet från Gatunsjön. Tillrinningen till sjön är periodvis mindre än den mängd vatten som rinner ut i havet genom slussarna, vilket får vattennivån att sjunka i sjön.

Åtgärden ska på sikt höja vattennivån med cirka 0,5 meter. Hela projektet är kostnadsberäknat till 5,25 miljarder dollar och kanalkonsortiet hoppas på invigningfest på hundraårsdagen för kanalen, den 15 augusti 2014.

Ingemar Franzén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer