På bron marsch

2011-11-07 13:14  
Tacoma Narrows Bridge rasar 7 november 1940 sedan vinden orsakat egensvängningar. Foto: Department of Mechanical Engineering, Carleton University

40 soldater ska på tisdag taktfast marschera över en bro byggd för fotgängare för att studera när egensvängningen sätter igång.

I dag 7 november är det 71 år sedan den nybyggda bron över Tacoma Narrows i delstaten Washington rasade samman på grund av egensvängningar. Raset dokumenterades på film och har sedan använts vid utbildningen av brobyggare och i byggforskning runt om i världen.

I Tyskland har under det senaste decenniet byggts ett stort antal gångbroar, där arkitekter firat triumfer i smäckra lättbyggen som ska störa landskapet så lite som möjligt.

Samtidigt saknas gränsvärden för hur stora amplituder broar får utsättas för.

Morgondagens försök med 40 marscherande soldater görs i regi av Ruhruniversitetet i Bochum. Meningen är inte att soldaterna ska sätta bron i maximal svängning, och kanske en kollaps liknande den Tacomabron råkade ut för, utan snarare att studera hur svängningar uppstår vid olika sorters gång över en hängbro.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer