Över 50 omkom i lettiskt takras – ingenjör dömd för ”grova fel i strukturella beräkningar”

2020-02-19 07:12  

För drygt sex år sedan omkom 54 människor i Lettlands största fredstida katastrof när taket till en stormarknad rasade in i en förort till huvudstaden Riga. Nu har en ingenjör som var delaktig i konstruktionen av byggnaden dömts till sex års fängelse.

Enligt domaren är den 38-årige ingenjören skyldig till ”grova fel i strukturella beräkningar vilket direkt ledde till kollapsen” i november 2013. Ingenjören ska också betala 5,7 miljoner euro (60,2 miljoner kronor) i skadestånd till anhöriga.

Åtta andra åtalade – arkitekter, byggarbetsledare, en anställd på stormarknaden samt före detta bygginspektörer som var anställda av staden – frias av domstolen.

Tiotals människor skadades också i katastrofen. Den ledde till en våg av folkliga protester som snart tvingade regeringen att avgå.

Protest i rättssalen

Anhöriga ilsknade även till mot tisdagens dom och en grupp av dem marscherade ut ur rättssalen i protest.

– Åratal av sorg under rättegångsförhandlingarna, och nu bara en dömd med endast sex år att avtjäna i fängelse. För 54 liv? Det är som att spotta oss i ansiktet, säger Regina Locmele-Lunova, en av de anhöriga, till medier.

Domaren har beordrat en ny utredning mot företag som framställt påstått undermåligt byggmaterial till taket, sedan det visat sig att åklagarna inte undersökt alla aspekter av händelsen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer