Ovädret stoppar Slussens guldbro – fast i Medelhavet

2020-02-10 11:07  
Slussens nya huvudbro har tillverkats i Kina och är på väg mot Stockholm. Foto: Skanska

Den guldfärgade bro som ska placeras över Slussen i Stockholm blir minst en vecka förenad på sin färd från Kina.

Fartyget som fraktar bron har sedan mitten av förra veckan legat still i Medelhavet strax söder om Marbella, på grund av hårt väder vid Biscayabukten i Atlanten. Bron beräknas nu vara framme i Stockholm den 22 februari.

– Ingenting ska få äventyra det, så det känns tryggt att de ligger kvar och väntar in vädret, säger Eva Rosman, kommunikatör för nya Slussen.

Bron var tänkt att monteras mellan den 17 februari och den 1 mars, men förseningarna väntas ännu inte påverka arbetet nämnvärt. Kommer bron fram den 22 februari ligger man fortfarande inom tidsplanen för när Stadsgårdsleden i Stockholm ska stängas av för monteringen, säger Eva Rosman.

– Den kommer att stängas av på fredag kl 22, och det är mycket som måste göras innan bron över huvud taget monteras på plats. Det måste monteras ned lyktstolpar och staket. Det ska göras en massa förberedande arbete för att kunna ta emot bron, så det påverkas inte.

När blir förseningen kritisk?

– Om båten kommer i början av vecka 9 är det fortfarande inga problem. Blir det senare så kanske vi behöver ta till särskilda åtgärder som att jobba dag och natt, men det är fortfarande inget problem. Än så länge sitter vi stilla i båten, säger Eva Rosman till Ny Teknik.

Linda Nohrstedt

Mer om: Slussen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer