Omstridd tågchef ny boss för skandalflygplats

2013-03-08 09:41  

Förra chefen för tyska motsvarigheten till SJ, Deutsche Bahn, får ansvaret att ro det försenade flygplatsbygget i Berlin i hamn.

Till de flesta bedömares förvåning utses förre DB-chefen Hartmut Mehdorn till ny chef för den kraftigt försenade storflygplatsen Berlin-Brandenburg International.

Mehdorn hoppade i januari av jobbet som chef för flygbolaget Air Berlin, där han hållit i styret i 15 månader. Mera känd är han som omstridd chef för Deutsche Bahn, som han ledde i tio år fram till 2009. Ett flertal gånger under perioden krävdes hans avgång. Han genomförde som järnvägschef stora rationaliseringar, och var inte känd för en diplomatisk ledarstil.

Som chef för Air Berlin riktade han skarp kritik mot dåvarande flygplatsledningen och krävde skadestånd med mångmiljonbelopp för förseningen av bygget. Det kravet kommer han nu som flygplatschef att få hantera.

Flygplatsen skulle ha öppnats i oktober 2011, men enligt den senaste tidplanen är öppningsdagen nu flyttat till någon gång 2014.

Sedan den tidigare ledningen för flygplatsen avgick i mitten av januari har styrelsen letat efter lämplig kandidat. Hoppet stod länge till den tidigare chefen för Frankfurts flygplats, Wilhelm Bender, som framgångsrikt ledde den stora ombyggnationen av den storflygplatsen.

Men Bender tackade nej både till vd-jobbet och till ett uppdrag som rådgivare.

Den 70-årige Mehdorn uppges i tyska medier få mellan en halv och en miljon euro i lön för det nya uppdraget.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer