Oklara följder efter kärnkraftsexplosion

2011-03-12 11:53  

(Uppdaterad) En massiv explosion inträffade på lördagsmorgonen svensk tid i det japanska kärnkraftverket Daiichi i Fukushima i nordöstra Japan. Enligt uppgift ska taket på en reaktor ha blåst av och en radioaktiv läcka av okända proportioner ha uppstått. Sent på lördagskvällen rapporterades även kylproblem i ännu en reaktor.

Efter explosionen i reaktor 1 vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi på lördagsmorgonen rapporterade japanska strålsäkerhetsmyndigheten sent på lördagskvällen svensk tid om problem med nödkylsystemet även i reaktor 3.

Situationen vid kärnkraftverket bedöms enligt den internationella incidentskalan INES som en 4a. Skalan är sjugradig där Tjernobyl klassas som 7 och olyckan vid Three Mile Island som 5.

- - - -

(Tidigare rapportering)

Byggnaden till en reaktor uppges ha kollapsat, taket ha flugit av och väggarna rämnat. Kvar står ett rykande metallskelett. Myndigheterna evakurerar nu boende inom ett område av två mil från kärnkraftverket.

Enligt The New York Times i dag lunchtid svensk tid har en radioaktiv läcka av okända proportioner uppstått. Fyra personer uppges vara skadade vid explosionen och en av dem ska ha utsatts för strålning på cirka 100 millisievert, enligt nyhetsbrevet Nucnet. Det är fem gånger mer än den maximala årsdosen av strålning som en anställd vid en svenskt kärnteknikanläggning får utsättas för.

Myndigheterna i Japan jobbade just med att evakuera tusentals invånare inom en mils radie från kärnkraftverket Daiichi i Fukoskima, cirka 250 km från Tokyo, när den väldiga explosionen plötsligt inträffade och rev upp stora rökmoln på himlen.

Lättar på trycket
Ägaren till kärnkraftverket, Tokyo Electric Power Company, hade dessförinnan i pressmeddelanden rapporterat att man hade problem med att hantera allt högre tryck i reaktorna 1,  2 och 3 i Daiichi.

Man skrev också att kylvattnet kring härden på reaktor 1 var på väg att sjunka som en följd av kritiska skador på kylsystemen efter jordbävningen i fredags.

Man sa också att man ”vidtog åtgärder för att minska trycket i reaktorerna enligt den japanska regeringens instruktion”.

Eftersom ovanligt höga strålningsnivåer uppmätts utanför kärnkraftsverket försökte anställda sannolikt minska trycket i reaktorerna genom att på kontrollerat vis släppa ut radioaktiv ånga utanför kärnkraftverket. Myndigheterna gick också ut tidigare i dag och varnade för små radioaktiva utsläpp till omgivningen.

Den japanska regeringens talesman Yukio Edana har i dag, lördag, bekräftat att en explosion ägt rum i kärnkraftverket Daiichi och uppgav att myndigheterna arbetar med att undersöka omständigheterna.

Kärnkraftsverket Daiichi har sammanlagt sex reaktorer. Tre stängdes automatiskt efter skalvet, medan tre var stängda av underhållskäl, enligt Tokyo Electric Power.

Risk för nya explosioner
Samtidigt har jordbävningen i regionen följts av många och relativt kraftiga efterskalv, något på över 6 på Richterskalan.

Bolaget skriver också på sin webb att trycket även ökar i flera andra reaktorinneslutningar i  kärnkraftverket Daini, också det beläget i Fukoshima. Bland annat uppges kylmedel, som ska dämpa trycket, läcka ut i reaktoromslutningen.

I tre av fyra reaktorer i Daini säger personalen sig även ha vidtagit åtgärder i enlighet med regeringsinstruktionen.

Det är därmed troligt att man försöker minska trycket i dessa inneslutningar genom att släppa ut radioaktiv ånga. Lyckas man inte avlägsna värmen från inneslutningarna kan det därmed finnas risk för fler explosioner. Samtidigt har man även problem med kylsystemet för reaktorhärdarna.

Vid jordbävningen snabbstoppades reaktorerna. Samtidigt uppges elavbrott ha uppstått och reservsystemen ha skadats. Enligt uppgift har 13 dieselgeneratorer slutat att fungera.

Se explosionen på BBC 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer