Bygg

Ödehus bara förnamnet

Kolmanskop är ett minne från områdets diamantrusch som för bara några generationer, sedan fick lycksökare att vallfärda hit. Staden övergavs i mitten av 1900-talet.
The Kowloon Walled City revs i början av 1990-talet. I det labyrintartade området blandades "vanliga" boenden med bordeller, casinon, restauranger och opiumhålor. Inga myndigheter ville ta ansvar, så i stället styrde olika formationer inom den kinesiska maffian.
San Zhi övergavs under 1970-talet, innan området stod klart. Kvar stod färgglada, futuristiska byggnader, som hämtade ur en science fiction film. Efter att turister vallfärdat hit revs San Zhi för några år sedan.
Gunkanjima blomstrade med den japanska kolindustrin blomstrade. Kolgruvan fick dock stänga på 1970-talet efter att kol börjat ersättas av andra energikällor. Därmed var staden dömd att gå under.
Pripjat, som ligger i norra Ukraina, hamnade i den skyddszon som upprättades efter olyckan i Tjernobyl där människor inte får vistas för att den radioaktiva strålningen är för hög.

Ekande tomma. Fyllda med bråte och minnen. I stället för människor har sand, radioaktiv strålning, och vargar flyttat in. Byggvärlden listar några övergivna städer.

Publicerad

Kolmanskop

Bland Namibias sanddyner ligger Kolmanskop. Den före detta staden är ett minne från områdets diamantrusch som för bara några generationer, sedan fick lycksökare att vallfärda hit. Staden övergavs i mitten av 1900-talet. I dag sveps staden sakta men säkert in av sand och glömska.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här