Nytt verktyg för giftfritt byggande

2013-08-09 08:21  
Per Löfgren. Foto: IVL

Ett nytt hjälpmedel, framtaget av IVL Svenska Miljöinstitutet, ska underlätta ett giftfritt byggande.

Det handlar om en rapport där byggare får hjälp att prioritera vilka varugrupper som bör miljöbedömas med avseende på om de innehåller farliga ämnen.

- Inom bygg i dag så finns det flera verktyg på marknaden för att välja enskilda varor. Problemet som vi försöker hantera är hur man ska prioritera vilka varugrupper man ska bedöma, för det är ogörligt att bedöma alla varugrupper, säger Per Löfgren, som jobbar med hållbart byggande på IVL och är medförfattare till rapporten.

De verktyg som finns för att miljöbedöma enskilda produkter är Basta, Byggvarubedömningen och Sunda hus. De kan användas när materialval ska redovisas utifrån om de innehåller giftiga ämnen, vilket till exempel krävs i miljöcertifieringssystemen Miljöbyggnad och Breeam.

- Men dessa tre verktyg ger ingen hjälp om vilka produktgrupper jag som byggchef ska prioritera. Ska jag bedöma takmaterial, färger eller spik? Vår rapport handlar om att bedöma det mest relevanta, berättar Per Löfgren.

Och det mest relevanta är enligt rapporten att bedöma de material som vetter mot inomhus- eller utomhusmiljön och därmed kan släppa ifrån sig farliga ämnen, samt de material som används i stora mängder på ett bygge, till exempel i stomme, tak och fasad.

- Alla volymprodukter man använder, som det blir väldigt stora mängder av, kan totalt ge ganska mycket även om de bara innehåller små mängder farliga ämnen, säger Per Löfgren.

Många byggbolag framhåller sitt miljöarbete genom klassningar i olika miljöcertifieringssystem, till exempel Miljöbyggnad, Breeam och Leed. Per Löfgren tycker att det är positivt att certifieringssystemen används på bred front men varnar för ett okritiskt förhållningssätt till klassningarna.

- Bara för att man har en certifiering på en byggnad säger inte det mer än vad systemet tittar på. I Leed till exempel hanterar man inte materialfrågan alls utifrån ett farligt ämnesperspektiv, säger han.

Därmed menar Per Löfgren att till exempel skadliga tungmetaller och hormonstörande mjukgörare i plaster kan byggas in i ett hus även om det klassas som platina, den högsta nivån, i Leedsystemet.

Linda Nohrstedt

Mer om: Bygg Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer