Nytt stopp på Fortums bygge

2014-11-14 15:55  

Arbetsplatsen där Fortum ska bygga nytt värmeverk drabbades för ett par veckor sedan av en olycka där två personer omkom. Nu har nya brister i arbetsmiljön påvisats på bygget.

Skyddsombudet från Elektrikerförbundet stoppade i torsdags allt elarbete i tunnlarna på grund av brister i nödbelysningen. Under fredagen inspekterade Arbetsmiljöverket arbetsplatsen och utökade skyddsstoppet.

- De förbättringsområden som pekats ut handlar främst om skyltning och fristående nödbelysning. Det är till stor del samma brister som Elektrikerförbundets tidigare skyddsstopp handlar om - och arbetet med dessa är delvis slutfört, säger Anders Egelrud, VD Fortum Värme, i ett pressmeddelande.

- Fortum Värme anser att ett bra samarbetsklimat kring arbetsmiljöfrågorna är centralt och säkerheten kommer alltid främst. Att Arbetsmiljöverket valt att utöka skyddsstoppet visar tydligt att vi har en brist. Nuvarande nivå på bland annat skyltning och nödbelysning visade sig inte leva upp till Arbetsmiljöverkets krav. Vi arbetar nu för fullt med att så snabbt som möjligt med att korrigera bristerna. Fram till dess är arbetet självklart stoppat, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef på Fortum Värme, i pressmeddelandet.

Men Elektrikerförbundet uppger på sin hemsida att man överväger att stämma Fortum för att de hindrade skyddsombudet att genomföra en skyddsrond under torsdagen och talar om att maktfullkomlighet präglade företagets agerande under torsdagen.

- Fortums cyniska vinstmaximering leder till att människor tvingas arbete under bokstavligen livsfarliga förhållanden, säger Petter Johansson, skyddsombud på Elektrikerförbundet, på hemsidan.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer