Nytt ska byggas på taket av det gamla

2009-03-05 10:56  

Karlsson på taket har fått vänner. I Stockholm planeras det för flera nya byggprojekt, på hustak. <br></br> – Om förutsättningarna stämmer är det kostnadseffektivt, säger Hans Birkholz på BAU Arkitekter, till Byggvärlden.

Arkitekten Hans Birkholz ligger bakom ombyggnaden av kvarteret Loen i centrala Stockholm. Projektet är det första i en rad i samma område som har en gemensam nämnare: de byggs på taket på redan existerande byggnader.

– Det ska vara hyfsat nya byggnader med en bra stomme för att man ska kunna bygga på dem. I centrala Stockholm stämmer förutsättningarna då husen på plats har moderna kontorsformer med betongstomme, säger han och tillägger att påbyggnaderna kan frigöra kontorsytor på bottenplan.

– På bottenplan kan det istället bli butiker och restauranger vilket området behöver. I dag utnyttjas lokalerna irrationellt, säger han.

Är det en trend att bygga på redan existerande byggnader?
– Som idé är det en trend. Men det har inte hänt i praktiken än. Inför det här bygget har vi verkligen försökt att hitta tidigare, liknande projekt men inte lyckats, säger han.

Hans Birkholz tillägger dock att det finns internationella exempel på den nya högtflygande trenden.

– Vi har ju till exempel det nya spektakulära konserthuset i Hamburg. Men något som motsvarar det här i Stockholm, där man bygger kontorsytor ovanpå flera byggnader i en stadskärna, finns nog inte, säger han.

Stefan Nordberg/Byggvärlden

Läs hela artikeln här:www.byggvarlden.se

Mer om: Hustak Renovering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer