Nytt koncept för studentbostad: Två i en, färdiga med möbler

2015-03-03 15:15  

16 kvadratmeter stora studentlyor, som levereras färdiga med möbler direkt från fabrik. Konceptet lanseras av företaget Lindbäcks Bygg, med inspiration från studentidéer.

Två grupper studenter, som läste till civilingenjörer med inriktning mot arkitektur på Luleå tekniska universitet, genomförde under 2013 ett studentprojekt om så kallat compact living, boende på liten yta. En del av deras idéer finns kvar i det koncept för studentlägenheter som Lindbäcks Bygg nu har tagit fram.

- Just det här att nyttja varje kvadratmillimeter finns kvar, till exempel har vi samma sänglösning med en stor låda man kan dra ut under sängen och en integrerad soffa som är en del av köksinredningen, säger Mikael Thorgren, affärsområdeschef för norra Sverige på Lindbäcks Bygg.

Utifrån studenternas förslag byggdes fullskalemodeller upp av två lägenheter på universitetsområdet. Därefter genomförde de en enkätundersökning bland studenterna.

- Över 90 procent gjorde tummen upp för konceptet och sa att här kan vi tänka oss att bo. Den undersökningen gjorde att vi kände oss ganska trygga i att det finns ett sug efter den här typen av bostäder, framför allt för att man kommer ner så betydligt i hyra, berättar Mikael Thorgren.

Lindbäcks Bygg arbetade vidare med konceptet. En avgörande idé var när man kom på att två lägenheter kan byggas i en och samma modul.

- Skulle det ha fallit hade konceptet inte varit tilltalande för oss. Det blir fördelar i allt, färre transporter, färre antal väggar och andra vinster under resans gång, säger Mikael Thorgren.

Under arbetets gång ändrades också Boverkets byggregler, så att det blev tillåtet att bygga mindre studentbostäder än tidigare. Nu planerar Lindbäcks Bygg att uppföra ett 50-tal nya smålägenheter på universitetsområdet i Luleå. Lindbäcks fastighetsbolag ska äga bostäderna och hyra ut dem till studenter.

Modulerna kommer att tillverkas på fabriken i Piteå och levereras färdiga till byggarbetsplatsen, komplett utrustade med möbler.

- Vi har en möbelleverantör som vi jobbar med, de kommer till fabriken i Piteå och bär in möblerna, det blir en stor tidsvinst för dem, berättar Mikael Thorgren.

Det är möjligt att Lindbäcks Bygg är först ut att bygga små studentlägenheter baserade på de nya byggreglerna.

- Det har byggts specialprojekt på åtta och tio kvadratmeter, men på Boverkets nya regler har det mig veterligen inte byggts någonting än. Får vi det att fungera fullt ut att göra två i samma volym så tror jag att vi har ett konkurrenskraftigt erbjudande att bygga kostnadseffektivt, säger Mikael Thorgren.

Lindbäcks Bygg ligger långt framme inom industriellt byggande och räknar med att kunna hålla nere kostnaderna rejält genom att tillverka modulerna i fabrik. Ambitionen är att hyran ska ligga under 3 000 kronor.

Det nya bostadskonceptet kallas Småa och bär därmed samma namn som ett byggbolag i Stockholm. Men det ser Mikael Thorgren inte som något stort problem.

- Vi har haft det som ett arbetsnamn internt på företaget och vi har inte sökt något namnpatent. Jag har svårt att se att det ska bli något bekymmer kring det. Om det skulle köra ihop sig får vi väl finna någon annan väg, säger han.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer