Nytt förslag: Gränsvärden för farliga ämnen från byggvaror

2015-12-02 10:21  

Ungefär 500 organiska ämnen från byggprodukter kan finnas i bostäder. En del av dessa ämnen kan vara farliga för hälsan. Därför föreslår Kemikalieinspektionen ny lagstiftning.

Kemikalieinspektionen presenterar sina förslag i en ny rapport som lämnas till regeringen i dag, onsdag.

Myndigheten vill att Sverige ska ta fram nationella gränsvärden för hur mycket hälsoskadliga kemiska ämnen som får avges från byggprodukter. De nya reglerna föreslås gälla från 2018 och ska omfatta byggprodukter som används för att bygga golv, väggar och innertak.

– Forskning har visat att farliga kemiska ämnen från byggprodukter kan spridas i inomhusmiljön. Vi föreslår nya regler i Sverige för att byggprodukter i golv, väggar och innertak ska bli dokumenterat säkra, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Liknande lagstiftning finns redan i flera andra EU-länder, till exempel Tyskland, Frankriken och Belgien. För att minimera eventuella handelshinder är Kemikalieinspektionens regelförslag utformade på samma sätt som i dessa länder.

– Syftet är att bidra till en bättre inomhusmiljö, säger Erik Gravenfors.

Här kan du läsa rapporten.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer