Nytt decennium – nytt byggrekord

2009-12-30 11:52  

Bara fyra dagar in på det nya decenniet invigs världens högsta byggnad – det 800 meter höga 160-våningshuset Burj Khalifa i Dubai. Det är ingen skyskrapa. Det är ett STT – super-tall tower.

Det spektakulära bygget har tagit fem år att slutföra från byggstarten i mars 2005.

Bygget är mer än ett år försenat – men nu är det klart för invigning av Dubais starke man shejk Mo - eller som den officiella presentationen lyder: ”His Highness Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, UAE Vice President & Prime Minister and Ruler of Dubai”.

Att man valt just den 4 januari 2010 för invigningsceremonin beror på att shejk Mo då firar fyraårsjubileum som Dubais härskare.

På Burj Khalifas hemsidafinns allt om tornet, om invigningen och mycket mer. Tornet hette först Burj Dubai men bytte i samband med invigningen namn till Burj Khalifa.

Världsrekord på löpande band
Man räknar bland upp alla världsrekord som satts.

Den högsta byggnaden i världen.

Den högsta fristående strukturen i världen.

Det största antalet våningar i världen.

Den högsta inredda våningen i världen.

Den längsta hissfärden i världen.

De gamla byggnadsrekorden har slagits under resans gång - Sears Tower i USA i april 2007, Tapei 101 i Taiwan i juli 2007, CN Tower i Toronto i Kanada i september 2007, Warszawas radiomast på 688 meter i september 2008 och i december 2008 sätts spiran på plats och Burj Dubai mäter 818 meter.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer