Nya Sundsvallsbron rostar sönder

2015-03-13 07:46  

En ovanlig form av bakterieangrepp har upptäckts på stålsponten i Sundsvallsfjärden. Bakterierna gör att Sundsvallsbron rostar snabbare än väntat.

Stålsponten i vattnet som bron vilar på är dimensionerad för att klara kända förhållanden i Sundsvallsfjärdens bräckta vatten. De ovanliga bakterierna som nu har upptäckts gör att sponten rostar snabbare än beräknat.

- Vi pratar om en påverkan av rosten som kan uppstå på lång sikt. För att förhindra att bakterierna skapar korrosionsskador på sponten kommer vi att göra kompletterande arbeten, säger Magnus Lundberg, projektchef på Trafikverket E4 Sundsvall, i ett pressmeddelande.

Det handlar om en järnoxiderande bakterie i familjen Gallionellaceae. DNA-analyser pågår för att avgöra vilken av bakterierna i gruppen det rör sig om.

Genom provtagningar och analyser följer Trafikverket bakteriernas påverkan på bron.

- För att undvika stora drift- och underhållskostnader i framtiden kommer vi att komplettera anläggningen med ytterligare skydd. Vår ambition är att ha en teknisk lösning klar hösten 2015 och att utföra arbetena våren 2016, säger Magnus Lundberg.

Vilken typ av åtgärd som kommer att utföras kan Trafikverket ännu inte säga.

- Vi kommer att fortsätta att ta prover under våren. Sedan finns det olika metoder som vi ska titta närmare på och testa småskaligt på en spont först innan vi beslutar vilken metod det blir, säger Magnus Lundberg.

Sundsvallsbron invigdes så sent som den 18 december förra året.

 


Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Linda Nohrstedt

Mer om: Rost Bro

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer