Bygg

Nya spelare dras in i muthärva

Muthärvan i Göteborg sväller allt mer. I veckan inleddes ytterligare två förundersökningar.

Publicerad

Därmed är det totalt nio förundersökningar som pågår. Dessutom ska utredarna begära in dokumentation i två andra ärenden, som allmänheten har tipsat om. Dessa två ärenden kan eventuellt också leda till att brottsutredningar inleds.

– Vi behöver lite bättre underlag, men det tror jag att vi kommer att ha i nästa vecka. Det ena ärendet gäller ett annat kommunalt bolag och det är så konkreta uppgifter så jag tror att det blir beslut om brottsutredning, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz.

De två förundersökningar som inleddes under torsdagen rör också kommunala bostadsbolag och bolag som är verksamma i byggbranschen.

– Men utredningarna är skilda från varandra. Det är två personer som är misstänkta i det ena ärendet och en person i det andra, säger Nils-Eric Schultz.

Nu har utredningen kring muthärvan i Göteborg vuxit så mycket att resurserna hos polisen och Riksenheten mot korruption börjar tryta. Sammanlagt jobbar sex poliser, två åklagare och en ekonom med härvan.

– Jag kan inte klaga på polisens engagemang, men eftersom det är nio utredningar, och kan bli fler, och några är ganska komplicerade, börjar det bli lite problematiskt, säger Nils-Eric Schultz.

Han tror att åtal kommer att väckas i två av förundersökningarna i november. I de fallen handlar utredningarna om två personer som har jobbat på bostadsbolaget Poseidon.

– I ett av ärendena är det bara frågan om att hitta någon som är skyldig för bestickning. Honom har polisen letat efter men inte hittat under en veckas tid. Men bara man får tag i honom kan man klappa ihop det ärendet, säger Nils-Eric Schultz.

I dagsläget är ungefär 15 personer formellt misstänkta i Göteborgshärvan, men endast sex eller sju har delgivits misstanke. Nils-Eric Schultz tror att antalet misstänkta kommer att öka till cirka 30 eller 35 innan härvan är färdigutredd.

Muthärvan i Göteborg är den mest omfattande som Riksenheten mot korruption har hanterat.

– Vi har haft enstaka ärenden av samma art, med kommunala bostadsbolag och företag som vill leverera till kommunen, i lite spridda skurar runtom i landet. Men inte i den här omfattningen, med så många personer och så många anmälningar och företag, säger Nils-Eric Schultz.