Nya regler stoppar otät skarvmassa

2014-03-31 05:30  

Den gummimassa som ofta används för att täta skarvar i fuktspärren i badrum har visat sig läcka i laboratorietester. Branschorganisationen Byggkeramikrådet ändrar därför sina regler. Men det kritiseras av tillverkare.

Byggkeramikrådet utfärdar frivilliga branschregler för våtrum. Nu har organisationen beslutat att inte längre tillåta att gummi­dispersion används för att limma och täta skarvar i folieduken. Från och med i sommar krävs i stället självhärdande lim.

Bakgrunden är att Länsförsäkringar har sett fuktskador i badrum som man härleder till gummidispersionen. Dessutom har flera tester vid Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, visat att gummimassan kan läcka.

2010 utfördes en provning på uppdrag av Länsförsäkringar där resultatet visade att dispersionen inte torkar när den läggs mellan två täta skikt. Forskarna drog därför slutsatsen att den inte kunde rekommenderas för skarvning.

Därefter har två ytterligare studier hos SP bekräftat att gummidispersionen kan läcka. Den senaste, som bekostades av Byggkeramikrådet, visade att tre av fyra tätskiktssystem läckte.

Länsförsäkringar väckte frågan om gummidispersionens brister hos Byggkeramikrådet redan 2010. Att det har tagit fyra år innan branschreglerna ändras gör skadespecialisten Peter Bratt ”lite trött”.

– De första två åren tog de det inte på allvar, säger han.

Men från och med den 1 juli i år kräver alltså Byggkeramikrådet självhärdande komponenter i stället för gummidispersion i tätskikten. Magnus Janson, vd för Byggkeramikrådet, anser att regeländringen ger en större säkerhetsmarginal i badrummen, trots att han tycker att testerna endast har visat brister ”i några fall”.

– Gummidispersioner kan i produktionsmiljö inte ha tillräcklig höjd. Då ska vi ta ansvar i branschen och gå mot en produkt som är trygg för entreprenör och kund, säger han.

Men beslutet har lett till protester bland medlemsföretagen. Jonas Winther, produktchef på Weber/Saint Gobain Byggprodukter, är en av dem som ifrågasätter om Byggkeramikrådet agerar på sakliga grunder.

– Vi har inte sett några sådana problem som påvisas i testerna när systemen är korrekt applicerade, säger han.

Han tycker inte att system med gummidispersion och självhärdande lim har testats i jämförande provningar i tillräcklig omfattning och påtalar att SP:s första provning gällde prototyper av tätskiktssystem. Dessutom påpekar han att även ett system med självhärdande lim läckte i den provningen.

Mats Jansson, produktchef på KGC Verktyg, tycker att Bygg­keramikrådet har formulerat sig olyckligt när man kräver självhärdande komponenter.

– Det hindrar utveckling. Det kan komma en produkt i morgon som inte är självhärdande men som ändå kan uppfylla alla krav och vara bättre, säger han.

Provmetoden ifrågasatt

  • Provningarna av ­tätskiktssystem har visat att godkända system har läckt. Det har fått Länsförsäkringar att ifrågasätta provmetoden Etag 022, som ligger till grund för Byggkeramikrådets godkännande.
  • Etag 022 tillåter en lång torkperiod innan ­tätskiktet utsätts för ­vattenbelastning, ibland längre än monteringsanvisningarna. Men från och med i sommar kräver Byggkeramikrådet att nya tätskiktssystem ska provas efter endast sju dygns torktid, för att bättre spegla de verkliga produktionsförhållandena.

Linda Nohrstedt

Mer om: Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer