Ny tjänst varnar för snöras

2010-12-16 13:30  
När måste fastighetsägaren ordna takskottning? Svaret finns på webben. Foto: Scanpix

Dags att skotta taket? En ny webbtjänst från SMHI ger besked.

Att avgöra vilket tak som behöver skottas och när, kan vara knepigt för fastighetsägare. Den som skottar i onödan ödslar pengar, den som låter bli att skotta har juridiskt ansvar om snön rasar ner och orsakar skada.

 

SMHI vill lösa problemet med en ny webbtjänst som beräknar risken för snöras från enskilda fastigheter. Den heter Snöraswebb och är framtagen på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm i samarbete med Familjebostäder, SBC, Riksbyggen, HSB, Stockholmshem och Svenska Bostäder.

 

I riskbedömningen ingår takets egenskaper såväl som olika väderparametrar. Fastighetsägaren klickar till exempel i vilken kommun huset står i samt information om takets lutning, beklädnad, isolering och om vinden är inredd eller oinredd. Uppgifterna vägs samman med den kommande femdygnsprognosen samt den senaste tidens väder: allt från snödjup och temperaturomslag till väntad solinstrålning och nederbördsmängd.

 

Modellen för att bedöma rasrisken bygger på erfarenheter från tidigare ras. Tjänsten utvecklades och testades under den förra snörika vintern.

Charlotta von Schultz

Mer om: Takras Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer