Ny tålig träfanér från Luleå

2015-09-25 10:17  

Ett nytt trämaterial som står emot fukt och mögel utvecklas vid Luleå tekniska universitet. Fanérskivorna passar som byggmaterial.

Det är Carmen Cristescu, forskare inom träteknik vid Luleå tekniska universitet, som har tagit fram det nya materialet.

Materialet skapas genom att ett antal obehandlade träfanér sammanfogas under högt tryck och hög temperatur genom så kallad självbindning. Inget lim eller andra kemiska tillsatser behövs.

Resultatet blir en komprimerad träskiva som passar utmärkt som byggmaterial. Densiteten kan bestämmas i förväg så att materialet får de egenskaper som efterfrågas för olika tillämpningar.

Carmen Cristescu har genom att studera färgförändringarna på skivornas kanter kunnat kombinera parametrar som temperatur, tryck och presstid, och därmed kunnat förutsäga hur hårt materialet blir.

Femton olika parametrar har testats där temperaturen har varierats mellan 200, 225 och 250 °C, trycket 4, 5 och 6 MPa och presstiden 240, 300 och 360 sekunder.

Tester av vattenupptagningsförmågan efter behandling visar att temperaturen är den viktigaste parametern. Skivor som pressats vid temperaturen 250 °C hade högst densitet, högsta skjuv- och böjhållfasthet och lägst vattenabsorption.

Främst har Carmen Cristescu använt bok i sina försök, men har också börjat testa furu, gran, björk och asp, framgår av ett pressmeddelande.

Innan det nya trämaterialet kan lanseras på marknaden återstår en del arbete.

- Viktigast är att kunna kontrollera tjocklek och färg på brädorna, säger Carmen Cristescu. För att accepteras av byggföretag krävs väl testade och dokumenterade materialegenskaper innan det kan introduceras för kunder.

Materialet bedöms ha god potential på världsmarknaden.

Träprodukten presenteras i Carmen Cristescus doktorsavhandling.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer