Ny svensk teknik - den klättrande lyftkranen

2012-12-17 07:35  

En lyftkran som klättrar upp för ett vindkraftstorn kan spara miljoner för vindkraftsbyggare. Den uppfinningen tror Energimyndigheten på och stöttar Ö-viksföretaget Erigovis, där hockeylegendaren Foppa Forsberg har en finger med i spelet.

Energimyndigheten ställer upp med två miljoner kronor för att Erigovis ska ta fram underlag för en prototyp för ett helt nytt hjälpmedel till vindkraftsindustrin.

Det handlar om en lyftanordning som ”klättrar” upp mot toppen av ett vindkraftverk och förankras runt tornet några meter under turbinen.

Genom att lyftanordningen sitter runt själva tornet och tar spjärn ska man kunna lyfta upp tunga rotorblad, växelådor och andra komponenter upp till tornets topp.

I normala fall lyfter man med en kran som står på marken, men i hård vind svajar lyftet och det kan bli problem.

- Vår patentsökta teknik Erigolift klarar tunga lyft i betydligt högre vindförhållanden än vanliga kranlyft , säger Erigovis vd Patrik von Ahn till Ny Teknik.

Örnsköldsviksföretaget Erigovis är en avknoppning från teknikkonsultföretaget Spektrakon och bildades 2011 för att utveckla två egna patent som gäller tunga lyft och resning av vindkraftstorn.

Metoden att resa tornen heter Erigoraise och lyftanordningen Erigolift.

Med så korta tornsektioner blir vägtransporterna mycket enklare och man kan åka på betydligt smalare och krokigare vägar än vad man kan med de vanliga 20-meterssektionerna.

Med den tornmonterade kranen Erigolift kan man sedan enkelt få upp alla komponenter.

Tidigare i år fick Erigovis stiftelsens Skapas pris ”Årets Uppfinnare” för båda uppfinningarna i regionaltävlingarna för Ångermanland och Västernorrland.

Och nu satsar Energimyndigheten närmare två miljoner i stöd till en produktutveckling av Erigolift.

Kranen ska kunna monteras på vilket torn som helst som har en konisk form någonstans på tornet. Det vanliga är att även ett rakt torn är koniskt längst upp.

- Vi tänker oss tre storlekar på lyftkranen. En light-, en medium- och en heavy-version. Light-versionen ska klara att lyfta tio ton och mediumversionen ska klara att lyfta en växellåda upp till toppen av ett vindkraftverk, säger Patrik von Ahn.

Men var kommer hockeystjärnan från Örnsköldsvik Peter Foppa Forsberg in i bilden?

- Han är med i vår kommersialiseringsgrupp som ska skapa förutsättningar för en lyckad introduktion av våra produkter på marknaden, säger Patrik von Ahn.

Se en animering hur Erigoraise fungerar.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL