Ny putsdom: Köpare får inte rabatt

2016-05-13 10:08  

Privatpersoner som köper enstegstätade hus av andra privatpersoner får skylla sig själva. Om husen får fuktskador har köparna inte rätt att få avdrag på priset. Det framgår av en ny dom från Högsta domstolen.

Ännu ett mål om putsade enstegstätade fasader har avgjorts av Högsta domstolen. Den här gången handlar det om ett kedjehus som byggdes 1989 i Malmö.

Huset köptes av en familj 2004. Sju år senare upptäckte de att fasaderna hade fått omfattande fuktskador. För att få nedsättning av priset på huset gick de till domstol. Hovrätten gav dem rätt till nedsättning med cirka 450 000, som skulle betalas av paret som hade sålt dem huset.

Målet överklagades till Högsta domstolen, som i förra veckan slog fast att köparna inte har rätt till nedsatt pris. Orsaken är, enligt domstolen, att konstruktionen var allmänt godtagen när huset byggdes 1989 och stämde med den gällande byggnormen.

Det kan tyckas gå på tvärs mot Högsta domstolens tidigare domar om enstegstätade fasader. I ett uppmärksammat mål som rörde ett 30-tal hus i Svedala dömde domstolen nyligen ut fasadmetoden.

Läs mer:

Läs mer: Villaägarna får rätt om putsfasader mot Myresjöhus

Men förklaringen är att målen handlar om olika regelverk. Husen i Svedala såldes från byggbolag till privatpersoner, vilket reglerades i standardavtalet ABS 95. Kedjehuset i Malmö däremot såldes från privatperson till privatperson, vilket regleras i lag i jordabalken.

Advokat Susanne Edensvärd, som företrädde köparna av Malmöhuset, tycker dock att ett märkligt rättsläge har uppstått i och med domarna.

– Rättsförhållandena haltar lite eftersom en beställare som är privatperson har rätt till ersättning för fel i fasaderna från en entreprenör men inte från en annan privatperson, säger hon.

En privatperson som beställer ett hus från en entreprenör har alltså ett bättre skydd än den privatperson som köper samma hus i andra hand.

– Det haltar när den första köparen har ett skydd som sedan inte förs vidare på nästa köpare, säger Susanne Edensvärd.

I fallet med Malmöhuset kunde de första köparna inte kräva byggbolaget på ersättning eftersom felet inte hade påtalats inom tio år. Byggbolagets ansvar sträcker sig inte längre än så.

Så slutsatsen av domen är att privatpersoner som köper enstegstätade hus i andra hand får skylla sig själva?

– Ja, tyvärr är det så. Men det stora problemet är inte de rättsliga reglerna utan byggbranschens vana att bygga billigt utan omsorg och kvalitet. Hade det funnits omsorg hade konsumenterna inte stått med problemet, säger Susanne Edensvärd.

– Det visar sig också med nästa stora byggskandal med magnesiumoxidskivor. Trots att hela skandalen med enstegstätade fasader har rullats upp kommer det ett nytt material som inte är ordenligt prövat innan det används och som inte håller måttet.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Enstegstätade fasader

Konstruktionsmetoden innebär att puts läggs direkt på isoleringen. Fasadtypen saknar luftspalt och är därför känslig för inträngande fukt. Om väggen består av träregelstomme riskerar den att få rötskador. Även små sprickor i putsen kan leda till att regn kommer in. Ändå har metoden använts av många byggbolag under 90-talet och början av 2000-talet.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer