Ny plan klar för flytt av Malmberget

2017-03-30 14:14  

LKAB presenterar en ny plan för flytten av bostäder i Malmberget. Den nya planen påverkar inte kommunens utvecklingsarbete.

– Vi har detaljplaner så det räcker och fortsätter att arbeta med det, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling (V).

Gruvbolaget LKAB lägger fram en uppdaterad plan för flytt och nybygge av fastigheter i Malmberget, enligt ett pressmeddelande.

”Vi gör detta för att följa de miljövillkor som beslutats av Mark- och miljööverdomstolen”, skriver Stefan Hämäläinen, direktör för LKAB:s samhällsomvandlingar.

Den tidigare planen tillkom 2012 och efter en långdragen förhandling med Gällivare kommun skrevs avtalet under i november förra året. Planen behövde ses över sedan en sprickzon upptäckts i en bergskiva öster om Malmberget, uppger det moderata kommunalrådet i Gällivare, Lars Alriksson, för TT.

I den nya tidplanen, presenterad på torsdagen, tillkommer bostäder i Östra Malmberget. Såväl hyreslägenheter som villor omfattas. Äldre, kulturminnesskyddade fastigheter flyttas till Koskullskulle, ett arbete som redan har påbörjats. Ett nytt bostadsområde kommer att uppföras söder om Gällivare, vid foten av lågfjället Dundret.

– Det är fastighetsägarna själv som måste förhandla med LKAB om det här. Det är inga kommunala lokaler som påverkas, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling (V) till TT.

– Vi kommer att ha en fortsatt diskussion med LKAB om det östra området.

Mer om: LKAB Malmberget

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer