Ny chans för svenskt lättviktsmaterial

2015-06-10 12:50  
Företaget Lamera kan stå inför ett genombrott med lättviktsmaterialet Hybrix. Det statliga riskkapitalbolaget Foureriertransform går in som ny ägare samtidigt som bolaget har flera lovade kundprojekt. Foto: Habrix

Det väger bara hälften av vanlig plåt men har samma hållfasthet. Ändå har det nya svenska sandwich-materialet haft en lång väg till marknaden. Men med nya ägare och en ny tillverkningsteknik ska lyftet komma.

Hybrix heter ett svenskt lättviktsmaterial som består av två runna plåtar med en fyllning av luft och stålfibrer. Det utvecklades från början inom Volvo för att ta upp stora energimängder vid krockar och det första patentet är från 1996.

Ny Teknik har flera gånger skrivit om det unika materialet som bara väger hälften av vanlig plåt men ända har samma hållfasthetsegenskaper. Sedan 2005 utvecklas och säljs det av företaget Lamera i Göteborg.

Vägen till marknaden har dock varit minst sagt trög. Lamera har länge kämpat med att hitta kunder och samtidigt förbättra tillverkningstekniken.

Men nu kan företaget stå inför ett genombrott. Det statliga riskkapitalbolaget Foureriertransform går in som ny ägare samtidigt som bolaget har flera lovade kundprojekt.

– Om bara ett av dem går i lås så kommer det att rulla ganska fint, säger Bengt Nilsson, vd och delägare i Lamera.

Han berättar att materialet testas inom tre olika områden: konsumentelektronik, fordonskomponenter och som byggmaterial.

Enligt Bengt Nilsson har Fouriertransform investerat "mer än 30 miljoner kronor":

Pengarna ska användas till att bygga en fullskalig produktionslina som ska vara i drift innan i slutet av året. I dag tillverkas materialet i begränsad omfattning i pilotlinan i företagets lokaler i Högsbo industriområde.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer