Nu kommer Attefallsboden i passivhusteknik

2014-10-29 16:58  

Först kom världens första friggebod som passivhus. Nu kommer uppföljaren: Attefallsboden i passivhusteknik.

Boden om 25 kvadratmeter ska byggas inom ramen för ett utbildningsprojekt i Alingsås. Arbetet leds av Passivhuscentrum Västra Götaland och i övrigt deltar Alströmergymnasiet, Folkuniversitetet och byggföretaget Tommy Byggare.

Utbildningsprojektet kallas CO2mpis, koldioxidvänligt komplementboende i passivhusteknik, och enligt Alingsås kommun kommer boden att bli världens första 25-kvadratsbod i passivhusteknik.

- Behovet av kompetens inom energieffektivt byggande är ökande och vårt projekt är en bra förebild för hur andra gymnasieskolor bör jobba. Energy Performance of Buildings Directive, som ska införas i Europa om tio år, ställer nya krav på byggnadssektorn och det här projektet är ett sätt att utbilda ungdomarna inom energieffektivt byggande, för att bemöta framtida krav, säger Carlos Andersson, verksamhetschef på Passivhuscentrum Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Projektet ska pågå under ett läsår med start höstterminen 2014. Boden ska vara klar att invigas i månadsskiftet maj/juni 2015.

Enligt Alingsås kommun har även världens första friggebod i passivhusteknik byggts i staden. I våras stod boden klar att invigas. Även den har byggts av elever på Alströmergymnasiet.

Passivhus är välisolerade och täta byggnader som främst värms upp genom överskottsvärme från hushållsapparater och kroppsvärme från de boende, samt återvinner värmen med hjälp av en värmeväxlare.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer