Nordens högsta skyskrapa planeras i Göteborg

2013-08-21 13:30  
Karlavagnstornet planeras på Lindholmen. Hur det ska se ut ska avgöras i en arkitekttävling. Foto: Sefa

Nu ska Turning Torso få konkurrens. I Göteborgs planeras en 201 meter hög skyskrapa.

Det är bygg- och fastighetsutvecklingsbolaget Sefa som har tagit initiativ till projektet, som beräknas kosta två miljarder kronor.

-Jag och min kollega Alban Herlitz har jobbat med projektet under nästan tio år så det är extra tillfredsställande att vi nu kommer igång, säger Ola Serneke, Sefas grundare och vd, i ett pressmeddelande.

60 våningar ska rymmas i skyskrapan, som är tänkt att byggas på Lindholmen i Göteborg som en del i projekt Karlavagnsplatsen. Där planeras flera kvarter med bostäder, kontor och butiker.

Följaktligen kallas skyskrapan för Karlavagnstornet.

-En skyskrapa passar inte var som helst i staden men jag tycker att just den här platsen passar utmärkt för ett högt hus. Siluetten kommer att synas från centrum och längs stora hamnkanalen vilket kommer att bli bra, säger stadsarkitekt Björn Siesjö i pressmeddelandet.

Hur skyskrapan ska se ut ska avgöras i en arkitekttävling som leds av Sveriges Arkitekter. Tävlingsinbjudan har tagits fram av Sefa i samråd med stadsbyggnadskontoret i Göteborg och det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling, som säljer marken till Sefa.

Med sina 201 meter kommer skyskrapan att bli den högsta byggnaden i Norden. Det rekordet innehas för närvarande av 190 meter höga Turning Torso i Malmö. Fast då har man inte räknat med transportbyggnader, till exempel Öresundsbrons pyloner, som är 204 meter höga.

Linda Nohrstedt

Mer om: Höghus Skyskrapa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer