Nordea: Det byggs för mycket

2017-09-26 11:23  
Foto: All Over Press

Nordeas ekonomer varnar för en påtaglig risk för överhettning då det byggs för mycket i stora delar av Sverige.

De höjer samtidigt sina tillväxtprognoser, särskilt för små och exportberoende regioner.

– Det går väldigt bra i vår omvärld. Och det gynnar just nu de små exportberoende regionerna, säger Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.

Varningen för överhettning i Nordea-rapporten Regionala utsikter rör bostadssektorn. Den utfärdas trots att 255 av 290 kommuner anser sig ha bostadsbrist, enligt Boverket.

Byggandet går på högvarv, med de högsta nivåerna för nybyggnationer på 25 år i alla regioner och län. Och Nordeas ekonomer ifrågasätter hur begreppet bostadsbrist används av Boverket och konstaterar att det snarare råder överutbud av bostäder i en majoritet av regionerna. Till bilden hör att nya bostäder blivit svårare att sälja och att det börjat användas erbjudanden om hyresfritt i två år för nybyggda lägenheter.

Läs mer:

Läs mer: Högsta antalet nybyggda lägenheter på 24 år

Nordea har till rapporten bifogat en analys av bostadsutbudet relaterat till befolkningsutvecklingen på kommunnivå sedan 1992. Av den framgår att det i princip bara finns underskott på bostäder i Stockholm, Skåne och Västra Götaland.

– Man bygger väldigt mycket i delar av landet där man har ett bostadsöverskott redan nu, säger Susanne Spector.

Den arbetskraftsbrist och andra flaskhalsar som präglar stora delar av industrin och byggsektorn, inte minst i Västsverige, skulle på sikt också kunna skapa överhettningsproblem i form av kraftiga lönelyft och inflation.

Men Susanne Spector noterar att löneutvecklingen trots bristen på arbetskraft i många yrken har varit måttlig i förhållande till konjunkturläget. Konsekvenserna av bristen är snarare att den kan hämma tillväxten framöver än att den skapar överhettning.

Läs mer:

Läs mer: Riktvärden för trafikbuller höjs

För hela landet beräknas tillväxten till 3,1 procent i år och 2,5 procent 2018. Till följd av befolkningsökningen är tillväxten högst i storstadsområdena i Skåne, Västsverige och Stockholm. Men mest överraskande just nu är kraften i återhämtningen i mindre regioner, enligt Susanne Spector:

– BNP-nivån har i de mindre regionerna legat ganska still sedan finanskrisen och haft svårt att komma tillbaka ens till 2007 års nivå. Nu ser vi att man tar igen och växer snabbare än normalt i de regionerna.

Mer om: Bostadsbyggande

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer