Nicaragua vill bygga ny "Panamakanal"

2013-06-14 11:10  
Panamakanalen kan få konkurrrens från Nicaragua. Foto: Webcam

Nicaragua har sagt ja till att låta ett kinesiskt företag bygga en kanal mellan Atlanten och Stilla havet, en konkurrent till Panamakanalen.

President Daniel Ortega fick landets nationalförsamling att med stor majoritet rösta ja till att låta ett kinesiskt konsortium bygga och under 50 år driva en kanal genom Nicaragua för att förbinda Atlanten med Stilla Havet.

Det rör sig om en vattenled som direkt ska konkurrera med den snart hundraåriga Panamakanalen, som invigdes 1914. Den kanalen är 77 km lång och färdigställdes av USA. Tusentals människor dog under bygget, som inleddes av Frankrike på 1800-talet, men togs över av USA sedan 20000 personer avlidit i tropiska sjukdomar.

Den nya kanalens sträckning är ännu inte preciserad, men den kommer geografisk att ligga 600 km norr om Panamakanalen.

Tanken är att ett Hongkongbaserat bolag, HKND, ska kontrollera 49 procent av aktierna och den nicagaruanska staten 51 procent.

Investeringen uppgår till 40 miljarder dollar (närmare 300 miljarder kronor). Vid sidan av kanalen byggs även en järnväg, en rörledning för olja samt två hamnar. Bygget kan inledas 2015. När kanalen är klar får NKHD rätten att driva verksamheten i 50 år.

Kritiker till projektet, som har diskuterats under många år, hävdar att kanalen riskerar att dränera Nicaraguas stora sötvattenreserv, Lake Nicaragua, som ska utgöra en del av förbindelsen mellan de två oceanerna. Andra kritiker anser att investeringen är för våghalsig eftersom världshandeln kan ta andra vägar om klimatförändringen öppnar nya sjöfartsleder genom Arktis.

Men det nybildade kanalbolaget ser optimistiskt på utvecklingen och bedömer att godsvolymerna som kan färdas på den nya vattenleden kommer att öka dramatiskt till 2030.

Håkan Abrahamson

Mer om: Sjöfart Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer