NCCs husfabrik får nytt liv - i Lettland

2008-10-28 23:00  

Sverker Andreasson var en av nyckelpersonerna när NCC byggde den nu nedlagda husfabriken i Hallstahammar. Nu går han vidare med NCCs byggmetoder och bygger en liknande anläggning i Lettland.

Förra veckan vann Sverker Andreasson Väg- och vattenbyggnadspriset för att han - med NCCs husfabrik

i Hallstahammar - "förflyttat det industriella byggandet framåt". Men fabriken i Hallstahammar hann bara med att bygga 16 färdiga hus innan NCC-koncernen slog igen den.

En annan anläggning för industriellt byggda hus, Open House utanför Malmö, tvingades också lägga ner i våras - bara några månader efter NCCs nedläggning.

Nu återuppstår båda fabrikerna - men i en enda skepnad. Sverker Andreasson och en kollega från NCC slår sig ihop med personer från Open House och det norska bolaget Bau How.

Alla tar med sig sina kunskaper, bygger vidare på de skilda byggsystemen, produktionsmetoderna, logistiklösningarna och bygger en ny fabrik i Ventspils i Lettland.

Spaden har redan satts i den lettiska jorden och till våren ska fabriken stå klar. Ett så kallat projektkontor kommer att etableras i Köpenhamn, som komplement till huvudkontoret i Malmö.

På NCCs fabrik i Hallstahammar byggdes hus av betong, färdiga moduler med integrerad stomme, som levererades till byggarbetsplatserna som platta paket.

Open House i Malmö tillverkade också färdiga byggmoduler, men av stål, och med separata stommar som modulerna monterades fast i.

En hel del av den nya byggtekniken har hämtats från norska Bau How, ett system som bygger på en tysk uppfinning från 1990-talet.

- Den tekniken har vi vidareutvecklat och kompletterat med informationshantering och processer från NCC. Framförallt har vi lagt till produktionskunnande från Open House, säger Sverker Andreasson.

Hans Dahlquist

Mer om: NCC Husfabrik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer