NCC planerar vindkraft under hustak

2008-06-25 12:34  
Idéskiss över NCC:s planerade bygge vid Kristineberg, med en våning av vindturbiner under taket.

Byggföretaget NCC planerar att bygga både vindkraftsnurror och solceller högst upp på nya kontorshus som ska byggas i stadsdelen Kristineberg i Stockholm.

– Vill vi se om vindkraft på ett hus med en viss höjd kan generera tillräckligt för att det både ska bli lönsamt och bra för miljön, säger NCCs affärsområdeschef Per Wågström till tidningen Byggindustrin.

De vindkraftverk man vill bygga på taken är inte traditionella vindsnurror utan snarare vindturbiner, rör med inmonterade rotorer.

NCC har tidigare utvecklat en digital modell av ett koncepthus som inte behöver anslutas till elnätet utan är självförsörjande på el. De nya kontorshusen i Kristineberg är ett förverkligande av sådana idéer, att i första steget spara energi och minska koldioxidutsläppen och på sikt generera sin egen elektricitet.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer